U OKOLINI SUBOTICE: Nastavlja se akcija "Selu u pohode"

J. L.

26. 01. 2024. u 15:47

Akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!”, koju organizuju Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Dom zdravlja, nastavlja se i u 2024. godini, a priliku da besplatno provere svoje zdravlje, u ponedeljak, 29. januara, od 8 do 10 časova imaće Subotičani iz Aleksandrova.

У ОКОЛИНИ СУБОТИЦЕ: Наставља се акција Селу у походе

Foto Tanjug

Akcija će se održati u prostorijama Mesne zajednice, u Aksentija Marodića 28. Svi zainteresovani će moći da izmere krvni pritisak i šećer u krvi, telesnu visinu i težinu i utvrde svoj BMI (indeks telesne mase), kao i da urade FOB-test (koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici) i test na depresiju.

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja, dok će Crveni krst Subotica sa volonterima podeliti pakete hrane socijalno najugroženijim stanovnicima ove mesne zajednice, i održati edukativnu radionicu sa učenicima viših razreda OŠ „Sveti Sava” posvećenu prevenciji bolesti zavisnosti.

U toku prošle godine je realizovano deset akcija i to u mesnim zajednicama: Stari Žednik, Čantavir, Palić, Mala Bosna, Bajmok, Šupljak, Kelebija, Tavankut, Višnjevac i Bikovo. Pregledano je 196 osoba, od toga 129 žena (65,8%) i 67 muškaraca (34,2%). U odnosu na pandemijske godine ritam održavanja akcija svakog meseca se polako vraća na uobičajeni. Struktura pregledanih po polu je vrlo slična kao i prethodnih godina. Akcije češće posećuju stariji sugrađani i ove godine je prosečna starost osoba koje su dolazile na kontrolu zdravlja bila 65,5 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti