PARASTOS DUHOVNIKU RAĐEVINE: U manastiru Soko služena zaupokojena liturgija vladici šabačkom Lavrentiju

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 01. 2024. u 00:46

NAVRŠILE su se pune dve godine od upokojenja episkopa šabačkog Lavrentija (Trifunović), koji je sahranjen u krugu manastira Soko. Služena je zaupokojena liturgija, a potom je parastos služio episkop šabački Jerotej. Sve je bilo svečano, lepo, prijatno i dostojanstveno, onako kako je vladika zaslužio. Osim episkopa Jeroteja, poštovanje episkopu Lavrentiju odali su i sveštenici, monahinje, monasi i vernici iz Jadra, Azbukovice i Rađevine, Mačve i Pocerine.

ПАРАСТОС ДУХОВНИКУ РАЂЕВИНЕ: У манастиру Соко служена заупокојена литургија владици шабачком Лаврентију

foto:V,Mitrić

- Ovo je dan koji, s razlogom, posvećujemo velikom duhovniku i ličnosti, koja je bila, zaista, građanin sveta u svakom valjanom pogledu - rekao je dr Miško Ranković, dobitnik najviših crkvenih ordena i veliki zadužbinar, poštovalac vladike Lavrentija. - Ponosni smo što je vladika Lavrentije bio naš duhovni roditelj, ali i saborac, prijatelj i, po svemu, drag i mio čovek, čija je svaka reč plenila dobrotom i lepotom. Drago mi je što se, i na ovaj način, čuva sećanje na njegovo veliko delo po kom će ga zauvek zapamtiti i Rađevina i vaskoliki srpski rod u zemlji i rasejanju, gde je, kao episkop, utemeljio sedam eparhija, od Engleske i Nemačke do Australije i Novog Zelanda.

Zaduženja

VLADIKA Lavrentije bio je vikarni episkop patrijarha srpskog Germana, episkop zadužen za Zapadnu Evropu, Australiju i Novi Zeland, šabačko-valjevski koji je vratio mošti svetog vladike Nikolaja u rodni Lelić i šabački, kada je, kao retko koji episkop, podelio eparhiju na dva dela, ističući da "dva čoveka, uvek, mogu više od jednog".

Vladika Lavrentije bio je episkop skoro pet i po decenija u čemu mu slabo ima premca u čitavom pravoslavnom svetu. Postao je arhijerej u 32. godini života, a iza sebe je već imao bogatu i uspešnu karijeru profesora Bogoslovije u Krki i sveštenika na Kupresu. Objavio je sjajna dela, među kojima se, pored duhovnih, posebno ističu ona posvećenja drevnoj srpskoj poeziji koju je nazvao "našim nacionalnim blagom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)