ZNATNO MANJE KRIMINALA: Sudeći po podacima Policijske uprave - Zrenjanin miran i za život bezbedan grad

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

23. 01. 2024. u 22:00

Prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Zrenjaninu, kada se sumira protekla 2023. godina, opšti je zaključak da je ovaj grad miran i za život bezbedan i sa te strane veoma privlačan.

ЗНАТНО МАЊЕ КРИМИНАЛА:  Судећи по подацима Полицијске управе - Зрењанин миран и за живот безбедан град

Foto: B.G.

Kako ponosno ističu u zrenkaninskoj policiji, evidentirano je manje krivičnih dela, nije bilo težih narušavanja javnog reda i mira pored velikog broja održanih javnih okupljanja, a u oblasti bezbednosti saobraćaja zabeležen je manji broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period 2022. godine.

- Ukupan broj otkrivenih i registrovanih krivičnih dela smanjen je za oko 13,5 posto, evidentirano je 2.239 krivičnih dela, a nadležnim tužilaštvima podnete su krivične prijave protiv 1.494 osobe, među kojima je 135 maloletnih, a ukupno je uhapšeno i zadržano 57 lica - ističe Branislav Todorović, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, uz napomenu da su se tokom 2023. godine, dogodila dva ubistva, 17 krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda.

BEZBEDNOST DECE U ŠKOLAMA

Ukupno je u 75 škola na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Zrenjaninu, prijavljeno 163 događaja, od kojih je sedam bilo iz oblasti kriminaliteta i 138 događaja u kojima nije bilo elemenata krivičnog dela niti prekršaja.

Broj krivičnih dela protiv imovine u odnosu na 2022. godinu smanjen je za oko 16 procenata, a evidentirano ih je ukupno 980, što čini oko 46 posto od ukupnog broja krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta.

- Kao i do sada, najdominantniji oblik kriminaliteta na području Policijske uprave u Zrenjaninu su krađe i teške krađe, bilo ih je ukupno 602, a broj krivičnih dela za nasilje porodici u odnosu na prethodne godine manji je za 7 procenata - dodaje Todorović, ponosan na činjenicu da je u oblasti suzbijanja zloupotrebe opojnih droga rešeno 195 krivičnih dela, a realizovano je 205 zaplena nedozvoljenih opojnih sredstava, u kojima je ukupno oduzeto 44 kilograma opojnih droga, najviše marihuane, heroina, kokaina i amfetamina i 891 komada raznih vrsta psihoaktivnih tableta, kao što su ekstazi, amfetamin.

Inače, tokom 2023. godine na teritoriji koje pokriva Policijska uprava Zrenjanin, prijavljeno je 23.290 stranih državljana.

MANjE SAOBRAĆAJKI

Tokom 2023. godine, dogodilo se 418 saobraćajnih nezgoda, dok je 2022. godine bilo 469, broj nezgoda sa nastradalim licima je takođe smanjen sa 304, na 289 tokom 2023. godine, kada je poginulo deset osoba, a povređeno je 451 lice, od kojih je 69 zadobilo teške telesne povrede.

Povećan broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira

Zrenjaninska policija, intervenisala je u 745 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je obzirom na veliki broj javnih okupljanja i manifestacija tokom protekle 2023. godine,očekivano, zabeleženo je 490 slučajeva učestvovanja u tuči i 135 incidenata sa nepristojnim drskim i bezobzirnim ponašanjem na ulicama i trgovima, a podnete su prijave protiv 766 osoba, od kojih je 72 maloletnika

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!