PRVA KNJIGA PA LAUREAT: U Kikindi uručena književna nagrada "Đura Đukanov"

R. Š.

23. 01. 2024. u 13:11

IAKO je po obrazovanju i zanimanju diplomirani ekonomista, Kragujevčanka Tijana Katić (26) sa beogradskom adresom stanovanja, svrstala se u red mladih pisaca, jer je na konkursu Narodne biblioteke "Jovan Popović" iz Kikinde dobila nagradu "Đura Đukanov". Priznanje joj je uručeno u kikindskoj biblioteci, koje, osim plakete, podrazumeva i knjigu "Hod po ivici kruga", jer ova ustanova nagrađenom autoru izdaje rukopis koji je žiri odabrao kao najbolji od pristiglih na konkurs. Tijana Katić kaže da piše već deset godina i da je sada dobila veliki podstrek da ne odlaže pero.

ПРВА КЊИГА ПА ЛАУРЕАТ: У Кикинди уручена књижевна награда Ђура Ђуканов

Foto: R. Šegrt

- Ova nagrada mi je veliki motiv da nastavim da pišem, iako se kao ekonomista bavim procenom i analizom rizika. Književnost je dugo deo mene, pa će tako biti i ubuduće. O Đuri Đukanovu sam mnogo čula od njegovih kolega i njegov rad je velika motivacija za dalje pisanje. Zbirka "Hod po ivici kruga" sastoji se od devet priča, od kojih je šest međusobno povezano motivom kruga. Iako je ova zbirka nastajala šest meseci, kratka priča me zanima poslednje tri godine. Inspirisali su me međuljudski odnosi, prvenstveno porodični i prijateljski koje gradimo. Knjiga je, uslovno, podeljena na dva dela, jedan se više bavi onim svesnim što pronalazimo u odnosima, a drugi više introspekcijom i poniranjem u sebe - rekla je Katićeva, koja je 18. laureatkinja nagrade "Đura Đukanov".

Posveta

KAKO je na početku knjige istaknuto, autorka svoju prvu knjigu posvećuje dedi - za pruženo najlepše detinjstvo, mami - za učenje kako se hoda kroz život, babi - za podršku, Lei - za svaki trenutak radosti prepun ljubavi i Banetu - za iskreno verovanje u san.

Nagrada se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina. Sastoji se od plakete i štampanja knjige, džepnog formata, u tiražu od 300 primeraka. Član žirija Dragan Babić rekao je da se rukopis Tijane Katić izdvojio zbog veze pojedinačnih priča i zbirke kao celine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave