CEO ŽIVOT DOBROTVOR: Paraćinac Slobodan Đorđević u Crvenom krstu stekao penziju, ali i dalje pomaže kao volonter

Зорана Рашић
Zorana Rašić

10. 01. 2024. u 09:39

KADA je prvi put prošao kroz vrata Crvenog krsta u Paraćinu sedamdesetih godina prošlog veka bio je tek srednjoškolac. Za Slobodana Đorđevića Crveni krst postao je tada druga kuća, a koliko je on svojim sugrađanima prepoznatljiv po radu u CK, toliko je paraćinski Crveni krst postao prepoznatljiv "po Slobi".

ЦЕО ЖИВОТ ДОБРОТВОР: Параћинац Слободан Ђорђевић у Црвеном крсту стекао пензију, али и даље помаже као волонтер

Foto: Z. Rašić

U međuvremenu, od dečačića volontera stasao je u ozbiljnog aktivistu, a potom u profesionalca. Pola veka kasnije sa svog radnog mesta ispraćen je u penziju, ali njegov "drugi dom" nije ostao bez njega. Za dugogodišnji rad nagrađen je medaljom Crvenog krsta Srbije, ali nema dana, priča Đorđević za "Novosti", da bar ne pomisli na Crveni krst ako već ne skokne iz svog Donjeg Vidova do grada da obiđe nekadašnje kolege i "proveri situaciju".

- Kada sam završio obuku iz zdravstveno-preventivnog rada, imao sam 19 godina i to je prvi zvanični "papir" iz CK koji imam. Star 47 leta. Kao volonter ubrzo sam postao član Upravnog odbora, a zatim od 1985. do 1990. bio sam predsednik Crvenog krsta i to najmlađi u Srbiji. Pet godina kasnije sam se tu zaposlio. Postao sam sekretar, odnosno profesionalac - priseća se Đorđević početaka.

POPLAVA VELIKI ISPIT

PORED ratova i sankcija krajem prošlog veka, drugi težak ispit za moj Crveni krst bila je poplava 2014. Tada se veliki deo grada našao pod vodom. Sanacija posledica trajala je čak tri godine i tu je pomoć stanovništvu bila dragocena - ističe Đorđević.

Crveni krst grada na Crnici tada je bio među deset najaktivnijih organizacija u ondašnjoj Jugoslaviji, a sada je među 20 najaktivnijih u Srbiji prema važećoj metodologiji merenja rezultata.

- Tokom mog višedecenijskog rada za mene su najupečatljivija bila dva perioda. Najpre, kada smo zajednički pravili novu zgradu, gde su osim nas bili još nekadašnji Radio Paraćin i Centar za socijalni rad. Kasnije smo se preselili u mnogo veći prostor od 500 kvadrata koji smo namenski adaptirali, gde smo i sada. Najteži period nam je iz devedesetih godina prošlog veka zbog hiperinflacije, sankcija, ratova, te ogromnog broja izbeglih i raseljenih. Crveni krst je izneo tu glavni teret. Za izbeglice smo obezbeđivali sve - smeštaj, garderobu, hranu i ogrev.

I danas, iako je već mesecima penzioner, Đorđevića široko srce vuče u Crveni krst. Pomaže svima iskustvom i savetima. Još je član različitih tela ove organizacije. I - ponovo je volonter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu