SRPSKA MUZIKA OD SREDNJEG DO 20. VEKA: Veličanstven Božićno novogodišnji koncert „Iznad Istoka i Zapada“ u KS Stepanovićevo

Lj.P.

25. 12. 2023. u 15:35

KULTURNA stanica Stepanovićevo, u nedeljno veče, 24. decembra, odzvanjala je zvucima srpske sabrane muzike od srednjeg veka, nemanjićke Srbije preko najznačajnijih etno zapisa i instrumentalnih bravura od Kosova do Vojvodine, sve do modernih u srpskom izvornom nadahnuću remek dela.

СРПСКА МУЗИКА ОД СРЕДЊЕГ ДО 20.  ВЕКА: Величанствен Божићно новогодишњи  концерт „Изнад Истока и Запада“ у КС Степановићево

FOTO: Privatna arhiva

A na repertoaru, čuvene pesme „Vostani Serbije“, „Oj Kosovo, Kosovo“, „Oj Prizrene grade“, „Car Uroš i Jelena Anžujska“ i mnoge druge u izvođenju čuvenog meloda pojca i kompozitora Ljubomira Ljube Manasijevića.

U solo i duetskim numerama sa legendom srpskog pojanja učestvovala je i sopran, novosadska operska diva dr Zorica Belić, a instrumentalne bravure pripadaju nekolicini članova renomiranih beogradskih orkestara i filharmonija.

Da je koncert pod nazivom „Iznad Istoka i Zapada“ ispraćen ovacijama, svedoči nam i Zorica Belić, navodeći da je ovaj koncert filigranskih etno bravura sa temom od srednjeg do 20. veka, bio poseban ovoga puta ne samo zbog svoje izuzetne dinamike i dirljivog bravuroznog repertoara, koji su publiku doveli do suza, već i spoj autentičnih instrumenata laute, traverzo flaute, tarabuke.

- Pamtiću ovaj divan praznični koncert pun nadahnuća, u svakom segmentu izvođenja do organizacije – kazuje umetnica Zorica Belić. - Za mene je bilo važno da svaka numera jedan posebno lepo izveden praznični dar i filigranski muzički pečat vremena iz koga potiče, a opet sa uvek svežim emocijama kojima nas publika obilno i nesebično za ovaj koncert nadahnjuje.

Obradovan činjenicom da je publika u Stepanovićevu lepo prihvatila program koji je zaista poseban i nesvakidašnji, Ljuba Manasijević veli da je konceret bio prilika da se čuje atmosfera starih vekova srspke muzičke misli.

- Ovaj koncert je jedan istorijsko umetnički kaleidoskop kroz koji smo na pažljiv način uklapajaći svaku melodiju i numeru od srednjeg do 20. veka pa i najlepše vojvođanske solo pesme kroz opus Isidora Bajića, proizveli divne doživaljaje kod publike– kaže Manasijević. - Ne treba nikada zaboraviti da je muzika jedan energetski kod naroda i zato je toliko specifična u svakoj kulturi i zato imamo dužnost da se bavimo svojom muzikom i umetnošću i da sačuvamo taj Božji dar.

PODRŠKA

BOŽIĆNO novogodišnjem koncertu, u saradnji sa koordinatorkom, balerinom, pridružila se baletska grupa „Heroina“, hor OŠ „Aleksa šantić“ i KUD „Stepino kolo“. Koncert u novootovrenoj Kulturnoj stanici u Stepanovićevu organizovan je uz podršku Grada Novog Sada.

Profesor dr Ljubomir Dimitrijević osnivač ansambla „Renesans“, kaže da „na ovom našem putu kojim koračamo ima samo dve staze, ona široka kojom ide ogromna većina i ona uska gde je istina i duh koji daje volju i snagu za svaki umetmnički korak dalje“.

- U novom prostoru Kulturne stanice Stepanovićevo, bilo je čudenosno veče, divna atmosfera trenutnih praznika, sva ona predivna deca koja su učestvovala sa nama i pubika i toliko posebna muzika u spoju glasova i naših instrumenata, zaista je bio događaj koji će se pamtiti – reči su prof. dr Dimitrijevića.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!