POSLE SIMULACIJE SEKSA MEĐU OSNOVCIMA U SURDULICI: Direktorka škole - Najlakše je decu kazniti, mi se trudimo da uvide gde su pogrešili

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

21. 12. 2023. u 19:51

SKANDAL koji je potresao Surdulicu kada je dospeo u javnost putem društvenih mreža snimak gde šestaci simuliraju seks među školskim klupama, nakon čega je direktorka Osnovne škole„Vuk Kardžić“ Dragana Nešić alarmirala nadležne institucije, polako dobija epilog.

ПОСЛЕ СИМУЛАЦИЈЕ СЕКСА МЕЂУ ОСНОВЦИМА У СУРДУЛИЦИ: Директорка школе - Најлакше је децу казнити, ми се трудимо да увиде где су погрешили

Foto: J.S.

U razgovoru za Novosti direktorka škole kaže da joj sama definicija situacije koja se opisuje kao „seks skandal“, jako smeta s obzirom da je reč o deci, ali da se i te kako u okviru škole i nadležnih institucija radi na rešavanju problema.

- Dva dečaka, učenika šestog razreda, dobila su ukor i izrečene su im mere društveno korisnog rada, koji podrazumeva i izradu prezentacije na temu nenasilja, zatim uključivanje u druge društveno korisne aktivnosti. Određeno je da sa njima rade pedagozi i psiholozi. Mi još uvek čekamo zvanični izveštaj Centra za socijalni rad i tužilaštva. Sve što je bilo u domenu nadležnosti škole, mi smo preduzeli i stalno preduzimamo jer smo ovo shvatili kao jednu veliku lekciju – kaže direktorka Nešić.

Ona odbija da komentariše sam snimak, koji je u stvari simulacija seksa između dečaka i devojčice, dok drugi dečak snima i smeje se i sve to u školskoj učionici.

- Što se devojčice tiče ona je žrtva nasilja na osnovu Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Devojčicu pratimo, određen je Plan zaštite, ali ima opomenu iz vladanja zbog nepoštovanja pravila škole – kaže direktorka Nešić.

Foto: J.S.

 

Iako ona ne želi da iznosi detalje iz više izvora je potvrđeno da devojčica pohađa školu u okviru programa inkluzivne nastave, a član 111 pomenutog zakona kaže da se pod seksualnim nasiljem i zlostavljanjem smatra ponašanje kojim se učenik uznemirava, navodi ili primorava na učešće u seksulanim aktivnostima koje ne žili ili ne shvata ili za koje nije razvojno dorastao.

Prema nezvaničnim saznanjima, Centar za socijalni rad je konstatovao da nije bilo prisile, te da deca nisu uopšte bila svesna šta su uradila.  Održana je i takozvana konferencija slučaja u Centru i svi su se usaglasili da nije postojalo nasilno ponašanje. Više javno tužilaštvo, koje je nadležno u ovom slučaju jer su u pitanju maloletnici, kaže da je utvrđeno da u postupanju aktera ovog događaja, kako dečaka, tako i devojčice, nema elemenata ni jednog krivičnog dela.

Direktorka škole napominje da je Školska uprava u Leskovcu  uključena i da podržava sve što je škola preuzela povodom ovog slučaja.

U školi se sa akterima događaja, ali ne samo sa njima već i sa ostalim učenicima koji su neminovno saznali za događaj aktivno sprovode radionice na temu nenadilja, digitalnog nasilja, kao i osnovama seksulanog obrazovanja i problemima ranog stupanja u seksualne odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)