EDUKACIJA RODITELJA I STARATELJA: Onlajn o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine

Lj.P.

11. 12. 2023. u 12:35

U OKVIRU javno-zdravstvene kampanje „Zajedno protiv eraka grlića materice – HPV NE“, i u okviru prijekta Instituta za javno zdravlje Vojvodine „Vakcine, ovo je odgovor koji vam daju lekari u 2023. godini“, planirana je edukacija roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine: „HPV – najčešćapitanja i odgovori“ koji se trenutno odvija u celoj Srbiji.

ЕДУКАЦИЈА РОДИТЕЉА И СТАРАТЕЉА: Онлајн о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине

G.Šljivić (arhiva)

Edukacija će se organizovati u sredu, 13. decembra u 12 sati putem Zum platforme, a uključivanje je preko linka.

Predavač će biti dr Mirjana Štrbac, specijalista epidemiologije, Centar za kontroli i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Organizatori očekuju da predavanju prisustvuje delegirani predstavnici, po mogućstvu jedan roditelj, odnosno staratelj za svaku godinu (u osnovnim školama do trećeg razreda), iz Saveta roditelja osnovne ili srednje škole. Registracija roditelja koji učestvuju putem linka, a  odgovori na pitanja će biti postavljeni na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

O značaju HPV vakcine, organizatori navode je karcinom grlića materice (najvažnija posledica infekcije humanim papiloma virusom/HPV) je među vodećim uzrocima smrtnosti u populaciji žena u Srbiji a ne bi morao da bude. HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.

Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sprovođenja sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić