ČETVRTA PUŠKA NA KRAJPUTAŠU: Jagodinci ne zaboravljaju Živojina Gligorijevića, stradalog 1914. na Kolubari (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 11. 2023. u 12:00

POVODOM 109 godina od stradanja Živojina Gligorijevića u Kolubarskoj bici, predstavnici SUBNOR, poštovaoci poginulih ratnika, članovi porodice i prijatelji položili su vence i cveće na njegov spomenik.

ЧЕТВРТА ПУШКА НА КРАЈПУТАШУ: Јагодинци не заборављају Живојина Глигоријевића, страдалог 1914. на  Колубари (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Živojin je, podsetimo, bio drugopozivac, a život za otadžbinu dao je 21. novembra 1914, kao jedan od 22.000 vojnika Kraljevine Srbije, u 38. godini. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni, a krajputaš pored železničke pruge na ulazu u Jagodinu podigli su Živojinova udovica Aleksija, sinovi Miroslav i Muhajlo, te ćerka Milica.

- Sveštenik je ovde služio pomen svim vojnicima palim u Velikom ratu, a moj brat Zoran i ja doveli smo našu decu, da saznaju više o svojim korenima. Naproleće planiram da uradim umetničku sliku sa srpskom zastavom i strojem vojnika, kako bi krajputaš dobio nov sadržaj - kaže jedan od potomaka, Dragan Gligorijević.

Pomenuti Zoran, inače direktor Sportskog saveza u Jagodini, kaže da će lokalna samouprava - poput onih u Kolaru i Majuru - obnoviti sva obeležja palim junacima.

- Spomenik našem pradedi neće biti renoviran, jer ga mi redovno održavamo. Prva puška koja je postavljena na spomenik bila je trofejna, ali je, uoči početka Drugog svetskog rata, zamenjena drugom. Pijani bugarski vojnici pucali su u spomenik, oštetili ga i skinuli pušku, a beleg su obnovili Živojinovi unuci Dimitrije, Božidar i Dobrivoje. Kasnije je ovde postavljena jedna puška iz Zavičajnog muzeja u Jagodini, ali ju je neko ukrao, pa smo morali da napravimo i četvrtu, od betona - kaže Dragan, objašnjavajući da je reč je o replici "berdana", ruske jednometne pešadijske puške kalibra 10,67 milimetara, iz 1886.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)