STO HILJADA CVETOVA RAZLIČITIH BOJA I OBLIKA: Cele jeseni Novi Sad će blistati u punom sjaju (FOTO)

Lj.P.

17. 11. 2023. u 17:44

SADNjOM 2.150 sadnica različitog cveća, koje će zameniti letošnje cveće u grbu grada u Stražilovskoj ulici, započela je jesenja sadnja cveća u Novom Sadu, u okviru koje će na raznim lokacijama biti posađeno 100.000 komada različitih cvetnih vrsta.

СТО ХИЉАДА ЦВЕТОВА РАЗЛИЧИТИХ БОЈА И ОБЛИКА: Целе јесени Нови Сад ће блистати у пуном сјају (ФОТО)

foto Gradsko zelenilo

- Radnici "Gradskog zelenila" su prethodnih dana marljivo pripremali cvetne gredice širom grada kako bi započeli sadnju - kazao je Miloš Egić, direktor ovog novosadskog preduzeća koje brine o zelenilu u gradu. - Novi Sad je zasijao u prelepim bojama jesenjeg cveća. Ove godine planirana je sadnja gotovo 100.000 komada cvetnih jedinica različitih boja i oblika, kao i lukovice lala i narcisa.

Cilj je, dodaje Egić, da Novi Sad blista u punom sjaju tokom cele jeseni. Pored toga, u novembru će se saditi drveća, a značajan broj sadnica biće odrasla stabla, kako bi se nadoknadilo drveće koje je stradalo u oluji.

foto Gradsko zelenilo

Nakon što je uređen grb Novog Sada, jesenja sadnja je nastavljena u kružnom toku u ulici Kornelija Stankovića, okretnici kod Štranda i mnogim drugim lokacijama. U narednim danima planira se sadnja u gradskim parkovima, cvetnom trgu na Železničkoj stanici, Dečijem selu, na Keju, kao i postavljanje cvetnih kupa i cvetnih stabala duž šetališta i glavnih saobraćajnica.

- Pripreme za sadnju obavljene su u plastenicima JKP "Gradsko zelenilo", gde su uzgajane dan i noć, bele rade i spomenak, uz primenu adekvatnih mera nege i zaštite, kako bi cveće bilo izdržljivo i otporno na različite vremenske uslove - kaže Egić.

foto Gradsko zelenilo

Dvogodišnje cveće će krasiti grad sve do proleća, kada će procvetati lukovice lala i narcisa, čije će boje obogatiti gradske cvetne površine, žardinjere, parkove i trgove.

Zeleniji Bulevar oslobođenja

NA Bulevaru oslobođenja, planirana je sadnja 283 stabla i 5.231 komada šiblja, dok će na razdelnom ostrvu biti podignuta živa ograda u dužini od 128 metara, i posadiće se tamariks. Rekonstrisaće se i 3.831 kvadratni metar uništenog travnjaka.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)