OPIS POSLA SVE OSIM KULTURE: Bura zbog formiranja novog niškog Dečjeg kulturno-obrazovno-rekreativnog centra

J. Ć.

28. 10. 2023. u 07:37

NEZADOVOLjNI zbog osnivanja Dečjeg kulturno-obrazovno-rekreativnog centar (DKORC), što zapravo znači spajanje sa dečjim odmaralištem "Divljana", zaposleni u Dečjem kulturnom centru juče su se okupili ispred sedišta lokalne samouprave u Nišu.

ОПИС ПОСЛА СВЕ ОСИМ КУЛТУРЕ: Бура због формирања новог нишког Дечјег културно-образовно-рекреативног центра

Foto: J.Ć.

Nadležne su hteli da podsete na neuspeh sličnog poduhvata, u periodu od 1999. do 2009, te izraze bojazan ne samo za sopstvena radna mesta, već i perspektivu svoje ustanove koja postoji već 75 godina. Niko im se, međutim, nije obratio, pa su za narednu sedmicu najavili novi protest - ovoga puta sa roditeljima mališana koji koriste usluge njihove ustanove.

Odmaralište "Divljana" kod Bele Palanke decenijama su koristili niški osnovci, pre nekoliko godina postalo je prhvatilište za migrante, a od 2018. je zatvoreno - bez struje i sa radnicima koji tvrde da ne primaju plate... S druge strane, DKC godinama uspešno vodi kulturne radionice za decu, poput škola muzike, glume, književnosti...

U novoj gradskoj ustanovi, tvrde zaposleni, ostala im je šifra delatnosti "ostali vidovi obrazovanja", ali za to niko ne izdaje neophodne licence. Nadalje, deo zaposlenih u sistematizaciji zadržava zvanje iz kulture, pa neće moći da radi pod pomenutom šifrom i jednostavno će postati tehnološki višak.

Na ove i ostale propuste - od same odluke o spajanju, preko probijanja rokova i imenovanja članova Upravnog odbora, do sistematizacije radnih mesta - zaposleni u DKC i njihov sindikat "Nezavisnost" ukazali su i tokom skupa održanog minule sedmice, a jedna od njih, Maja Cvetković, kaže da članove UO iz redova radnika uopšte nije birao reprezentativni Sindikat.

Bez posledica

ČELNICI Niša, međutim, tokom skupštinske rasprave o ovoj temi, poručili su da zaposleni neće trpeti posledice, posebno kada je reč o zaradama i radnom odnosu.

- Smatramo da to, ipak, može da funkcioniše kao jedna ustanova, da se smanje troškovi i da se svi zaposleni posvete deci - zaključila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Zaposlenima smeta i što je osnovna delatnost nove ustanove "ostalo obrazovanje", a to su, između ostalih, dnevna briga o deci, odmarališta, smeštaj sa medicinskom negom, ketering, zabavni i tematski parkovi, fitnes klub... a kultura se nigde ne pominje! Štaviše, u toku je izrada sistematizacije Dečjeg kulturno-obrazovno-rekreativnog centra, po kojoj se kadrovi raspoređuju na 84 radna mesta - 44 u DKC i 40 u "Divljani" - iako saglasnost, još je neizvesno čija, postoji samo za 14 zaposlenih.

Na kraju, iz DKC podsećaju da je račun "Divljane" bio blokiran čak 1.115 dana, dok je njihov besprekorno funkcionisao, pa strahuju da će sev to dovesti do kolapsa novoformirane ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!