POMOĆ UGROŽENIM TEKUNICAMA: DZPPS i NP „Frruška gora“ 28. oktobra organizuju čišćenje zaraslih pašnjaka kod Neradina

Lj.P.

20. 10. 2023. u 19:35

DRUŠTVOI za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u saradnji sa Nacionalnim parkom „Fruška gora“, 28.oktobra organizuju veliku jednodnevnu akciju čišćenja zaraslih pašnjaka kod Neradina. Cilj je oporavak populacije tekunice, ugrožene i strogo zaštićene vrste životinje. Zainteresovani ljubitelji prirode, prethodno, moraju obavezno da popune prijavni formular.

ПОМОЋ УГРОЖЕНИМ ТЕКУНИЦАМА: ДЗППС и НП „Фррушка гора“ 28. октобра организују чишћење зараслих пашњака код Нерадина

FOTO: DZPPS

Duga tek nešto više od 20 centimetara, sivkastosmeđeg krzna, krupnih i slatkih očiju, kratkog repa i kratkih nogu – tako izgleda tekunica, endemska vrsta podzemne veverice koja živi samo u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Svoij život vezala je za otvorena i travna staništa, livade i pašnjake, gde od proleća do jeseni živoi u porodičnim kolonijama, trčkara hraneći se se pre svega biljkama, a tokom jeseni i zime odlazi u svoje podzemne jazbine i zapada u zimski san. U našoj zemlji je ima još u Vojvodini i na istoku i jugoistoku.

Brojnost tekunica je u Vojvodini opala za 70 odsto u odnosu na prvu polovinu dvadesetog veka, a na istoku i jugoistoku njihove smanjene populacije su se svele na nekoliko izlovonanih lokaliteta.

- Tekunice jedino mogu da žive na otvorenim staništima obraslim niskom travom – objašnjava Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - U tome su im nekada pomagale krave, ovce i koze koje su tu pasle i održavale nisku travu, međutim, pašarenje još od 1970-ih godina kontnuirano zamire. Zbog toga su ogromne površine pašnjaka obrasle invazivnim biljkama i žbunjem. Problemima tu nije kraj, pašnjaci su ispresecani putevima, često zatrpani divljim deponijama, a možda i najveći problem je što se pretvaraju u oranice.

Upravo zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica srbije već nekoliko godina radi na revitalizaciji otvorenih stepskih staništa, a cilj je zaštita retke i ugrožene životinjske i biljne vrste koje na njima žive. U okviru projekta „Stepujmo zajedno:novo poglavlje u oživavanju stepskih pašnjaka Fruške gore“ organizuje čišćenje pašnjaka na južnim padinama ovog nacionalnog parka, u Neradinu.

- U prirodi je sve povezano – dodaje Demajo. - mada se ove aktivnosti usmerene na tekunicu, verujemo da će se pozitivno odraziti i na druge biljne i životinjske vrste, pogotovo one ugrožene. Oporavkom populacije tekunice možemo očekivati da se poveća populacija stepskog sokola koja sada broji manje od 50 jedinki u celoj Srbiji ili da se na Frušku goru vrati orao krstaš kojeg ima svega osam parova jedino na severu Banata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić