DOŽIVITE NASLEĐE NA DRINI I SAVI: Počela realizacija zajedničkog projekta Skelana i Sremske Mitrovice

S. KOSTIĆ

02. 10. 2023. u 11:00

POČELA je realizacija projekta '' Putevi rimskih imperatora'', kao deo IPA Programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovine.

ДОЖИВИТЕ НАСЛЕЂЕ НА ДРИНИ И САВИ: Почела реализација заједничког пројекта Скелана и Сремске Митровице

Foto S.K.

Nosilac projekta  je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.  Kako je rečeno na uvodnoj konferenciji, glavni cilj projekta je podizanje kvaliteta turističkog proizvoda i usluga u pograničnom području kroz jačanje turističke infrastrukture u Skelanima i Sremskoj Mitrovici. Tako da je u Skelanima planirano izvođenje radova na postavljanju zaštitne nadstrešnice, ograde i osvetljenja na rimskom lokalitetu, dok se u Sremskoj Mitrovici predviđa rekonstrukcija dela mozaika i njihova prezentacija. Vrednost projekta iznosi oko 120 000 evra a sufinansira ga EU.

- Došli smo do zajedničkog projekta Doživite nasleđe na Drini i Savi, koji će da prezentuje arheološke lokaltitete u Sirmijumu i Skelanima. To su dva lokaliteta iz istog perioda, drugog i trećeg veka, koja ćemo mi turistički i kulturno povezati - kaže Dušanka Stanković menandžer projekta ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, dodajući da će se projekat izvoditi narednih 18 meseci.

Mladen Grujičić načelnik Opštine Srebrenica, izrazio je zadovoljstvo što učestvuje u ovom projektu jer očekuje da će ovo doprineti da njihovi turistički potencijali još više se razviju.

- Mi u Srebrenici imamo i prirodnih bogatstava i veoma smo zadovoljni što je pre svega Sremska Mitrovica koja se nalazi u Srbiji povezana sa Srebrenicom koja je u Republici Srpskoj. Želja nam je da se ovim putem afirmiše kako naš, tako i ovaj kraj i da će se Srebrenici vratiti stari sjaj -rekao je Grujičić.

Kako je još rečeno na uvodnoj konferenciji, izradom strateškog razvojnog okvira i razvojem novih turističkih odredišta uz jačanje kapaciteta i kompetentnosti lokalnih turističkih aktera i malih i srednjih preduzeća doprineće se daljem razvoju kulturnog turizma i unapređenju prekogranične saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave