SEČA TOPOLA SAMO ODLOŽENA: Kuljani nastavili da brane šumu

Z. RAJIĆ

27. 09. 2023. u 14:00

ŠUMA pored Velikog bačkog kanala u Kuli izbegla je u avgustu i septembru najavljenu seču čak 80 odsto stabala topole, ali JVP "Vode Vojvodine" nije definitivno odustalo od tog posla.

СЕЧА ТОПОЛА САМО ОДЛОЖЕНА: Куљани наставили да бране шуму

foto EPV

Zato je, zarad odbrane omiljenog šetališta i ambijenta za rekreaciju, ali i gradskog "bedema" protiv razornog delovanja vetra, u Kuli održan Ogrugli sto "Značaj šumskih zaštitnih pojaseva za područje Vojvodine", koji su organizovali Pokreta gorana Novog Sada (PKNS), Ekološki pokret Vrbasa (EPV) i novosadska Dečja ekološka akademija.

- Kako je rečeno u avgustu, tokom sastanka građana sa predstavnicima "Voda Vojvodine", seča šume odložena je do "završetka pešačke sezone", ali nalog nije povučen - kaže Nemanja Major iz "Zelene zone opštine Kula", ekološkog udruženja koje je "izniklo" iz protesta za očuvanje šume, tokom kojeg je peticiju za očuvanje stabala potpisalo oko 1.500 građana.

Još 813 glasova podrške prikupljeno je onlajn, a tu peticiju osmislio je Zlatko Ostojić, predsednik UG "Kuljani i naš grad"...

- Šumovitost Vojvodine isnosi oko sedam odsto i najmanja je u Evropi. Štaviše, standard razvijenih zemalja je da optimalna površina pod šumom bude 0,16 hektara po glavi stanovnika, pa bi trebalo da u Pokrajini bude pošumljeno više od 14 procenata teritorije - objašnjava Dušica Milenković iz Pokreta gorana Novog Sada, dok predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac ističe da zaštitni pojasevi, poput kanalske šume u Kuli, predstavljaju dobro rešenje za povećanje pošumljenosti, pa ih zato treba podizati, a ne uništavati.

Argumenti

IZ Ekološkog pokreta Vrbasa zameraju što, uprkos alarmantnom podatku da je pošumljenost kulske opštine ispod jedan odsto, za okruglim stolom nije bilo predstavnika lokalne samouprave.

- Niko od nas nije bio ni pozvan! Inače, ovde je tokom poslednjih sedam godina pošumljeno više od 60 hektara, a na ovaj način tretiramo i gradske površine, i rekultivisane deponije, i poljoprivredno zemljište - tvrdi predsednik opštine Damjan Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!