NA POLJIMA U KRUŠČIĆU GUBICI STO ODSTO: U Kuli dosad prijavljeno oko 2.000 šteta u nevremenu

Z. Rajić

27. 07. 2023. u 06:00

Oko 2.000 šteta nastalih na usevima, zasadima i objektima tokom nevremena koje je u dva navrata ovog meseca pogodilo opštinu Kula, prijavljeno je dosad službama OU i mesnih zajednica

НА ПОЉИМА У КРУШЧИЋУ ГУБИЦИ СТО ОДСТО: У Кули досад пријављено око 2.000 штета у невремену

foto Privatna arhiva

Prva nepogoda, sa gradom veličine teniske loptice, pogodila je 13. jula Kulu, Lipar, Ruski Krstur, Crvenku i naročito Kruščić, čiji su žitelji pretrpeli katastrofalne gubitke na poljima i u baštama. Prema rečima Zdravka Graovca iz MZ Kruščić, u ovom selu su stopostotno stradali kukuruz, soja, paprika, suncokret i sve ostale ratarske kulture, kao i povrće i voće.

Damjan Miljanić, predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije, potvrdio je da je najviše prijava pričinjenih  šteta pristiglo iz Kruščića, a potom iz Ruskog Krstura, Kule, Crvenke i Sivca.

U Sivcu je olujno nevreme haralo 21. jula, srećom bez grada, ali je oborilo oko 150 stabala i nanelo velike štete na objektima.

- Oštećeni su krovovi Doma kulture, vrtića i škole u Sivcu, a u prethodnoj oluji krovovi škole i Doma kulture u Ruskom Krsturu i ambulante u Kruščiću. Te štete na javnim objektima biće u najskorije vreme sanirane – poručio je Miljanić.

Velike nevolje zadesile su socijalno ugrožene porodice, kojima su vetar i grad uništili krovove, fasade, zidove i ograde trošnih kuća, kao i šupe, čardake i ostale pomoćne prostorije.

- Nadoknade za delove šteta socijalno ugroženom stanovništvu ćemo uplaćivati urgentno, a ostatak kad utvrdimo koliki je obim gubitaka, posle čega ćemo predložiti mere za pomoć – kazao je Miljanić.

On je naveo da je protivgradna služba u kulskoj opštini u prvom nevremenu ispalila rekordnih 65 raketa u razmaku od sat i po vremena.

- Prevencija je bila teška, ali su komunalci, vatrogascim policija i aktivisti MZ u oba navrata odmah izašli na teren da otklone posledice nevremena tako da nije bilo većih prekida ni u saobraćaju ni u snabdevanju strujom. Pokazalo se da sistem funkcioniše, što je najbitnije – rekao je Miljanić.

Domar nije obišao vrtić

Predsednik Opštine je izneo da je tokom nevremena bilo i propusta, ali ne sistemskih, nego pojedinačnih.

- Usled udara groma dogodilo se oštećenje u vrtiću, koje je konstatovano kad su deca ušla u objekat, jer je prethodno, posle nevremena ili barem sutra ujutro, ustanovu propustio da obiđe domar, što je nedopustivo – ukazao je Miljanić.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU