"RODA" POMOĆ PRI VTO: Loznica dobila udruženje koje priža podršku parovima u borbi protiv steriliteta

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 09. 2023. u 16:13

UDRUŽENjE za vantelesnu oplodnju ”Roda”, osnovano u Loznici, koje se bavi sterilitetom i podrškom parovima u procesu vantelesne oplodnje (VTO) predstavilo se danas na konferenciji za medije.

РОДА ПОМОЋ ПРИ ВТО: Лозница добила удружење које прижа подршку паровима у борби против стерилитета

foto V Mitrić

Predsednica Udruženja, Sonja Janković, iznela je važne informacije o radu i planovima ovog udruženja koje je osnovano pre mesec dana. Napomenula je da svaki šesti par u Srbiji, pa tako i u Loznici, ima problema sa sterilitetom. Udruženje „Roda“ planira niz radionica tokom ove i naredne godine kako bi pružilo psihološku podršku parovima.

- Proces VTO je težak, a svi se ne nose jednako sa tim teretom - rekla je Jankovićeva.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice, Ljubinko Đokić, istakao je podršku grada parovima koji se suočavaju sa problemom steriliteta.

- Politika koju vodi Loznica, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, je vrlo odgovorna kada su u pitanju socijalna davanja, natalitet, porodice i mladi. Bez obzira na to da li je primarni ili sekundarni sterilitet, Grad će im finansijski pomoći - rekao je Đokić i izneo podatak da je do sada kroz ovaj program rođeno sedam, a na putu su još tri bebe.

Đokić je ukazao i na druge mere podrške koje Grad pruža, uključujući podršku prvom sklapanju braka, finansiranje porodilja, nagrađivanje uspešnih učenika i studenata.

- Sterilitet je važna tema, pogađa parove, porodice, gradove i države. Srbija je proširila obuhvat parova koji mogu da koriste VTO. Naša odluka je drugačija po tome što izdvajamo najveći iznos u Srbiji za parove odbijene od RFZO i po tome da parovi sami biraju kliniku, u zemlji ili inostranstvu - istakla je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

U Loznici se dosad prijavilo 37 parova za VTO, a izdvojeno je ukupno 23 miliona dinara iz budžeta kako bi se podržao ovaj napor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?