PRIORITET JE SPREČAVANJE NOVIH POJAVA ZARAZE: Do sada potvrđeno 4.238 slučajeva afričke kuge svinja

Tanjug

11. 09. 2023. u 17:24

NA 2.255 gazdinstava u Srbiji do sada je potvrđeno 4.238 slučajeva afričke kuge svinja kod domaćih svinja, od čega je 6.086 uginulih svinja, a u zaraženim gazdinstvima eutanazirano je 46.938 svinja, rečeno je na današnjoj sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja.

ПРИОРИТЕТ ЈЕ СПРЕЧАВАЊЕ НОВИХ ПОЈАВА ЗАРАЗЕ: До сада потврђено 4.238 случајева афричке куге свиња

Foto AP

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede ukupno je zaklano 30.608 svinja, od čega za sopstvene potrebe 6.001 svinja, a u klanicama 30.608.

Članovi štaba zaključili su da će u narednom periodu prioritet biti sprečavanje pojave novih slučajeva bolesti na velikim farmama, a u saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno ispitane biosigurnosne mere koje se primenjuju, kao i njihova efikasnost.

Radiće se i na izradi planova za preduzimanje mera na široj teritoriji na kojoj se one nalaze, biće nastavljena pojačana kontrola prometa, a svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju epizootiološke situacije, nadležni će posvetiti posebnu pažnju.

Organizatori će najkasnije 10 dana pre održavanja morati da prijave manifestacije, biće im date jasne instrukcije, a veterinarska inspekcija će, kako se navodi u saopštenju, strogo kontrolisati meso koje se prodaje.

BONUS VIDEO: ČESTITA PORODICA NE ŽELI DA PRODA SVOJE IMANjE: Kod Vučitrna zapaljena povratnička kuća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu