ŽENE IZ ŽIVICE "KRALJICE AJVARA": Požarevac bio jedan od učesnika takmičenja "Izađi mi na teglu" (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

12. 09. 2023. u 20:01

POŽAREVAC je i ove godine bio jedan od učesnika tradicionalnog karavan- takmičenja u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“, u kojem je trijumfovalo Udruženje žena iz Živice.

ЖЕНЕ ИЗ ЖИВИЦЕ КРАЉИЦЕ  АЈВАРА: Пожаревац био један од учесника такмичења Изађи ми на теглу (ФОТО)

Izađi mi na teglu

U konkurenciji od deset kulinarskih ekipa iz Braničevskog i susednog, Podunavskog okruga, pobednice su su izborile za titulu „kraljice ajvara“ i glavnu nagradu - šporet na čvrsto gorivo, čuveni „Smederevac“.

-Presrećne smo, jer smo pobedile u veoma jakoj konkurenciji. Nadamo se pobedi i na finalnom takmičenju – rekle su nam samouverene pobednice. Drugo mesto osvojile su vredne članice UŽ „Resavski vez“ iz Prugova, kojima su uručene srebrne medalje i mini „Smederevac“, dok je treće zauzelo Udruženje žena iz naselja Bare, koje je dobilo bronzane medalje i robni paket. Kao i prošle godine, i ove na veliko državno finale neće ići samo pobednice, već i drugoplasirana ekipa.

Jubilarno takmičenje, deseto po redu, i ove godine održano je u gradskom parku u centru Požarevca. Organizatori su obezbedili sve što je bilo potrebno za višesatno kuvanje – šporete, drva, paprike, ulje, šećer, so i tegle, a takmičari su sa sobom doneli svoje šerpe, kao i drvene varjače, jer bez dugotrajnog mešanja nema ni dobog ajvara. Ovogodišnje nadmetanje „Izađi mi na teglu“ završiće se 7. oktobra, velikim finalom u Beogradu.

Tokom prethodnih devet sezona, ovaj gastronomski karavan, najveći na Balkanu, obišao je 200 gradova širom Srbije, uzduž i popreko, u kojima je ispečeno 100 tona paprika. Ukupno je pripremljeno oko 45.000 tegli ajvara, koje su poklonjene u humanitarne svrhe.

Dosadašnji pobednici bile su ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, a deseti, jubilarni, biće poznat nakon beogradskog finala.

Pokrovitelj

Tradicionalno takmičenje u pripremi ajvara „Izađi mi na teglu“ organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i gradova i opština učesnika, uz podršku i pomoć brojnih sponzora širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave