STARINSKA JELA: Đakonije na trpezama Sajma zdrave hrane (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 09. 2023. u 13:49

Treći Sajam zdrave hrane u organizaciji Udruženja „Slatki zalogaj“, a pod pokroviteljstvom opštine Rekovac, održan u porti crkve Svetog Romana u Rekovcu okupio je članove 17 udruženja iz cele Srbije.

СТАРИНСКА ЈЕЛА: Ђаконије на трпезама Сајма здраве хране (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Štandovi su bili prepuni tradicionalnih jela karakterističnih za mesta iz kojih su došli, a na štandu Udruženja „Jefimijin vez“ iz Trstenika „šepurili“ su se razni odevni predmeti. Posetioci su mogli besplatno da degustiraju jela.

- Drago nam je što su došli gosti iz Kuršumlije, Leskovca, Mladenovca i Čitluka kod Sokobanje, a još nam je draže što je bilo gotovo duplo više udruženja nego na prethodnoj manifestaciji. Učesnike privlače lepota Levča i gostoprimljivost meštana ovog kraja. Jednostavno, sviđa im se kada dođu kod nas. S druge strane, i kad oni nas pozovu, mi se rado odazivamo na njihove manifestacije – smatra Dragica Marković, predsednica Udruženja „Slatki zalogaj“ iz Rekovca.

Ona je dodala da su članice pripremile starinska jela, poput bobovih pihtija, pasulja prebranca, raznih sarmica, posnih punjenih paprika, kao što su ih njihove bake punile krompirom, ali i razne kolače, poput vanilica, oblandi...

Foto:Z.Gligorijević

Ekipi „D&M Čitluk“ nije bilo teško da pređe 120 kilometara da bi izložili ovčiji sir i kiselo mleko, jagnjetinu i ostala stara jela tipična za njihov kraj.

- Došli smo samo radi druženja, a predstavili smo proizvode našeg poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi proizvodnjom organske hrane. Moja supruga Dragana je medicinska sestra, a ja sam rudar. Od ovoga ne može da se živi, ali dobra je dopuna kućnog budžeta – rekao nam je Dejan Milošević iz Čitluka.

Foto:Z.Gligorijević

Zorica Arsić, članica Etno udruženja „Resavski vez“ iz Prugova u opštini Požarevac

kazla je da, iako udruženje postoji tek godinu i po dana, došli su, jer gaje lepo prijateljstvo sa meštanima rekovačke opštine. Od autentične hrane iz njihovog kraja pripremili su meljani crveni krompir, hleb sa belim lukom, sudžuk, staro sprsko jelo ostalo još iz doba Turaka, koje se priprema sa vodom, gustinom i supstratom... Štand su dekorisali nošnjama starim preko 100 godina.

Foto:Z.Gligorijević

-Poljoprivredno-veterinarska škola izložila je tradicionalna jela iz levačkog kraja, pasulj prebranac, punjene paprike, belolučene paprike, razne kolače, poput čupavaca, breskvica, princes krofni i drugih đakonija. Srednja škola Rekovac odaziva se na sve manifestacije koje se organizuju u Levču, ali i širom Srbije, ne samo zbog popularizacije škole, već i zbog njene promocije koja traje svih 365 dana – izjavio je Dejan Mihajlović, profesor Srednje škole u Rekovcu.

Foto:Z.Gligorijević

Prema rečima Dragane Simić, predsednice Udruženja „Slatki osmeh“ iz Jagodine, pored ružica, salčića, lenje pite i raznih rolata, njihov štand krase „muške“ slatke puslice, koje je njihov član Rade mutio na starinski način. Udruženje je organizovallo i tradicionlanu humaniatrnu lutriju, jer na svakoj manifestaciji sakuplja novac za bolesnu decu.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)