POČINJU “MOKRANJČEVI DANI“: Negotin u znaku velikana srpske muzike

S. M. JOVANOVIĆ

09. 09. 2023. u 13:49

DANAS u Negotinu počinju 57. „Mokranjčevi dani” koji će, do 15. septembra, biti u znaku g stvaralaštva Stevana Stojanovića Mokranjca, velikana srpske umetničke muzike.

ПОЧИЊУ “МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“: Неготин у знаку великана српске музике

Foto: S.M.Jovanović

Fanfare će i ovog 9. septembra označiti početak 57. negotinskih muzičkih svečanosti Mokranjcu u čast. Festival će u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, pred njegovom bistom, rad vajara Nebojše Mitrića, danas od 18 sati, nakon pozdravne reči Vladimira Veličkovića, predsednika opštine Negotin i besede dr Katarine Tomašević, direktorke Muzikološkog instituta SANU, otvoriti Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture.

Svečano otvaranje festivala, proteći će tradicionalno i uz zvuke Mokranjčeve Šeste rukoveti koju će zajednički izvesti Novosadski kamerni hor i horovi iz Negotina. Združenim horovima dirigovaće Božidar Crnjanski.

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ od 19 časova biće otvorena izložba slika dr umetnosti Đorđa Sokolovskog pod nazivom „Ka novoj ikoni, jer prisustvo Božije je u svim stvarima“, što je i naslov njegove doktorske disertacije i doktorske izložbe slika i kolaža.

Sat vremena kasnije počinje i tradicionalno Natpevavanje horova, kruna „Mokranjčevih dana>“, po kojem se ovaj festival i razlikuje od drugih, a koji u ovogodišnjem 57. izdanju donosi zanimljiv program koji su pripremili horisti iz Srbije, Hrvatske i Turske.

U konkurenciji za Statuetu Stevana Mokranjca u najlepšem glasovnom nadmetanju učestvovaće Mešoviti pevački hor „Ina“ iz Zagreba sa dirigentom Bojanom Pogrmilovićem, Polifoni hor „Ankara“ pod upravom sa dirigentom Nilguz Tuskaja Arkan, „Sveti Simeon Bogoprimac“ iz Smederevske Palanke pod upravom Miloša Uroševića, Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac“ kojim diriguje Dimitrije Golubović, „Ars Vokalis“ iz Beograda sa Miroslavom Arbanovski kao dirigentom i Hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina kojim diriguje Danilo Perković.

Sa manjim ili dužim prekidima „Natpevavanje horova“ u Negotinu od 1974. godine okupilo je najznačajnije horske ansamble u regionu, ali i sa drugih kontinenata, pa je ovaj deo programa uvek spadao u najatraktivnije. „Natpevavanje“ po pravilo okuplja najkvalitetnije ansamble, koji su bili u obavezi da na Festivalu izvedu kao obavezno i neko od Mokranjčevih dela.

-Negotin će od 9. do 15. septembra biti u znaku Mokranjčevog stvaralaštva i očekujemo dobar odziv publike i turista. Na više izvođačkih scena nastupiće blizu 800 učesnika a publika će moći da se opredeli za neki od skoro 30 različitih programa - kaže Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)