GASE VATRU ZA ZLATNU MEDALJU: Dečaci Sajana kod Kikinde najbolji mladi dobrovoljni vatrogasci u Srbiji

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 08. 2023. u 15:53

SVAKI vatrogasac mora da ima hrabro srce, snažnu ruku i bratsku ljubav. Sve te osobine imaju dečaci iz Sajana kod Kikinde, članovi muške juniorske ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a to su dokazali i na državnom takmičenju u Novom Sadu gde su pobedili i postali najbolji u Srbiji. Oni će sledeće godine predstavljati našu zemlju na Evropskom vatrogasnom takmičenju u Italiji.

ГАСЕ ВАТРУ ЗА ЗЛАТНУ МЕДАЉУ: Дечаци Сајана код Кикинде најбољи млади добровољни ватрогасци у Србији

Foto: R. Šegrt

U pobedničkoj ekipi su srednjoškolci Danijel Mihok (16) i Jožef Doci (15), obojica učenici Tehničke škole u Kikindi.

- Bilo je teško na takmičenju, ali smo mi uspeli da sve vežbe uradimo bez ijedne greške što nismo nikada uradili ni na pripremama. Postigli smo dobro vreme i bili smo nedostižni. Svi smo vrlo zadovoljni uspehom - kaže Danijel, koji je i praktično više puta učestovao u gašenju vatre u selu. - Kada se dogodi požar nema straha. Proradi adrenalin i samo se gasi i gleda kako da se spase sve što se može, najpre ljudi, pa imovina.

Važnost dobrovoljnosti

DOBROVOLjNA vatrogasna društva posebno su važna u selima, jer oni za najkraće vreme stignu na mesto požara, saobraćajne nesreće, druge nezgode ili vanredne situacije. Oni su tu na dobrovoljnoj bazi i nikada se ne štede - ističe Erne Talpai, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Kikinde.

Mihok je od prvog razreda osnovne škole član Dobrovoljnog vatrogasnog društva, iako niko u njegovoj porodici nije vatrogasac. I Jožef Doci nema pretke vatrogasce, ali ima veliku želju da pomogne drugima kada im se dogodi nevolja. Njih dvojica članovi su desetočlane ekipe mladih vatrogasaca u Sajanu koje podučava nastavnik matematike u OŠ "Mora Karolj" Aleks Nađ. On je i najzalužniji za dobru uvežbanost mladih sajanskih vatrogasaca - dobrovoljaca.

- Dobrovljnim vatrogastvom bavim se već 20 godina, a pre pet godina počeo sam da radim sa mladima. Veoma je važno da njih interesuje ovakav volonterski rad. Oni su se i u školi opredelili za vatrogastvo kao fakultativni predmet - navodi nastavnik Nađ.

Njegove zasluge za uspehe mladih vatrogasaca ističe i Erne Talpai, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Kikinde.

- Nastavnik Nađ predano vežba sa mladim naraštajima u Sajanu, pa sada imaju čak šest vatrogasnih ekipa, svih uzrasta. On je pedagog koji sistematično radi sa juniorima, tako da su uspeli da pobede konkurenciju na državnom takmičenju na kojem je bilo 17 ekipa - navodi Talpai.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!