PLEMENITA MISIJA SRPSKOG VELIKANA: Izložba "Jovan Dučić svom milom Trebinju - Tragom jedne vizije" u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

17. 08. 2023. u 16:19

U sklopu tadicionalnog Žičkog duhovnog sabora, koji se po 32. put održava u Kraljevu i obližnjem srednjovekovnom manastiru Žiči, u kraljevačkom Narodnom muzeju upriličena je izložba „Jovan Dučić, svom milom Trebinju – Tragom jedne vizije“, autora Ivane Grujić iz Legata Muzeja Hercegovine u Trebinju, organizovana povodom 80 godina od smrti našeg velikog pesnika.

ПЛЕМЕНИТА МИСИЈА СРПСКОГ ВЕЛИКАНА: Изложба Јован Дучић свом милом Требињу - Трагом једне визије у Краљеву

G.Šljivić

Ovom izložbom, Jovan Dučić je predstavljen ne samo kao pesnik, već i kao diplomata, kolekcionar, izuzetan poznavalac umetnosti i kao prvi kustos trebinjskog muzeja s obzirom da je brižljivo vodio inventarnu knjigu svoje kolekcije za budući muzej.

G.Šljivić

 

- Osim što je bio veliki pesnik i izuzetan diplomata, Jovan Dučić je pre svega bio rodoljub, istinski patriota koji je sav svoj imetak uložio u umetničke predmete za budući muzej svog rodnog grada. Značaj ove izložbe je u tome što pokazuje začetak ideje o osnivanju Muzeja Hercegovine u Trebinju, a idejni tvorac je bio upravo Jovan Dučić. Za njegovog života to se, međutim, nije ostvarilo, iako je on u svoj rodni grad prvu kolekciju poslao još 1935. godine i to brodom iz Rima u Dubrovnik, a potom do Trebinja. Tek 1952. osnovan je Zavičajni muzej - kaže Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine.

G.Šljivić

Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju

Izložba posvećena Jovanu Dučiću sastoji se od tri celine. Prva se odnosi na njegovu biografiju i diplomatsku službu, a predstavljena je kroz odlikovanja, diplomatske uniforme i prepiske.

G.Šljivić

 

U drugom i centralnom delu izložbe je arheološka zbirka, koju čine predmeti iz rimskog i srednjovekovnog perioda – skulpture, delovi sarkofaga, kamena plastika i delovi crkvenog mobilijara, koje je Dučić sakupio tokom diplomatske službe u Italiji, dok je u trećem delu predstavljena njegova kolekcija slika.

G.Šljivić

 

- Velikan našeg naroda imao je plemenitu misiju u svih svojih 13 diplomatskih službovanja gde je dobijao različita priznanja i sakupljao različite predmete – naglasila je direktorka Muzeja Hercegovine.

G.Šljivić

 

Ons dodaje da je izliožba samo jedan mali trag Dučićeve vizije satkane od velikih namera i ambicija.

- Uz muzej, želeo je da osnuje i biblioteku kojoj je poklonio više od 5.500 svojih knjiga, da napravi i most preko Trebješnice, da uredi stari grad koji potiče iz turskog perioda, nekoliko česmi, slao je drveće i različite sadnice iz svih krajeva sveta… - dodaje Ivana Grujić. - Želeo je, zapravo, da od Trebinja napravi jednu pravu mediteransku, umetničku oazu.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)