TID REGATA STIGLA NA KUSJAK: Učesnici međunarodne regate nastavili put Bugarske

S. M. J.

14. 08. 2023. u 17:12

NAJSTARIJA i najduža međunarodna sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu, „TID regata“ stigla je i na svoju poslednju etapu u Srbiji i nastavila put Crnog mora.

ТИД РЕГАТА СТИГЛА НА КУСЈАК: Учесници међународне регате наставили пут Бугарске

Turistička organizacija opštine Negotin

Stotinak učesnika ovogodišnje „TID-ove regate“, nakon što su 26. jula ušli u Srbiju kod Bezdana, stiglo je u subotu i na poslednju srpsku etapu – Kusjak.

Ova regata je, inače, jedna od najdužih u svetu, traje 75 dana tokom kojih veslači plove 2.455 kilometara Dunavom. Startuje iz nemačkog grada Ingolštata, a završava prvog vikenda septembra na obali Crnog mora u rumunskom mestu Sveti Đorđe.

- Ovde imamo učesnike iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Švajcarske, Španije, iz nekih 12 zemalja. To su kajakaši, veslači i kanuisti. Ovo je poslednji dan i veče u Srbije, sutra napuštamo Srbiju i ulazimo u Bugarsku, gde se u mestu Sveti Đorđe regata završava. Naša misija i poenta je da se u Regatu uključe i ljudi iz lokalnih sredina kroz koje prolazimo, da se tu uključe i Negotinci i da plove sa nama od samog starta, iz Nemačke - kaže Dejan Jovanović, organizator TID regate u Srbiji.

Doček veslačima, nakon nekoliko uzastopnih etapa po Podunavlju, sa konačištem u Velikom Gradištu, Dobri, Donjem Milanovcu, Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci, uz zajedničko druženje na kusjačkoj plaži i izlet na Rajačke i Rogljevačke pivnice, organizovala je Turistička organizacija opštine Negotin.

- Regata je značajna ne samo za promociju Srbije već i opštine Negotin koja, takođe, izlazi na Dunav na nekih četrdesetak kilometara. Uz turiste koji redovno dolaze biciklističkim rutama Evro velo 6 i 13, značilo bi nam da povećamo i broj onih koji dolaze rekom. U tom cilju se radi na kategorizaciji smeštaja duž Dunava, a imamo i nekoliko objekata sa izgrađenim ispustima za čamce. Cilj je da oni ne prođu kroz naše vode već i da se zaustave, pa u tom smislu organizujemo i izlete na naše turistističke destinacije, kao što su ovoga puta bile Rajačke i Rogljevačke pivnice koji u svojim ponudama imaju ne samo obilazak ovih jedinstvenih građevina s kraja 18. i početkom 19. veka, već i gastronomsku ponudu, smeštaj, domaće proizvode i svakako vino koji je brend ovog kraja - kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

TID Regata uplovila je u Srbiju 26. jula uzvodno od Bezdana, a put Bugarske nastavila 13. avgusta.  Učesnici ove sportsko-rekreativne i turističke manifestacije dnevno prelazi od 16 do 60 kilometara zadržavajući se po etapa dan u manjim i dva dana u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)