DVOJICA NOVOSAĐANA JUTROS KRENULA KA OSTROGU: U humanitarnoj misiji trče "milion koraka za malu Lenku" (FOTO/VIDEO)

S. BAJIĆ

12. 08. 2023. u 13:51

SA Detelinare na Ostrog, trčećim korakom u humanitarnu misiju.

ДВОЈИЦА НОВОСАЂАНА ЈУТРОС КРЕНУЛA КА ОСТРОГУ: У хуманитарној мисији трче милион корака за малу Ленку (ФОТО/ВИДЕО)

V.M.

Dvojica mladića, Zoran Rakić i Marko Stanković, danas u četiri časa ujutro su ispred hrama rođenja sv. Jovana Krstitelja u Novom Sadu krenuli put Ostroga, da bi doprineli prikupljanju novca za lečenje male Lenke Lazarević, obolele od leukemije limfoblastnih ćelija.

Na jedinstveno hodočašće, do jedne od najvećih pravoslavnih svetinja, dugo 564 kilometra, ispratilo ih je tridesetak prijatelja, među kojima je bio i otac male Lenke. Plan im je da dnevno pretrče 80 kilometara i da na Ostrog stignu za nedelju dana, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta.

- Pripremili smo se za poduhvat koji smo nazvali „Milion koraka za malu Lenku“. Dobro se osećamo, uspećemo … imamo jak duh i volju, trčimo za devojčicu, a ljubav nas pokreće. To će nas sve zajedno da nosi- poručili su mladići na startu i potvrdili da im je cilj da njihova akcija ukaže i motiviše ostale da se uključe i doniraju novac za lečenje male dvogodišnje Novosađanke, koje košta 700.000 evra.

Hrabre i humane sportiste, podržao je i Vasa Mijić, legendarni odbojkaš, olimpijski šampion, koji ih je u grupi od desetak ljudi, od starta pred svitanje, biciklom pratio do Mosta slobode.

- Svaka im čast. Takav hrabar potez, izazov kaji zahteva nadljudske napore, jednostavno mora da se poštuje. Akcijom žele da skrenu pažnju javnosti i došao sam da ih podržim- kaže Mijić.

Zoran, fudbaler i Marko, bokser, druže se od ranog detinjstva, zajedno treniraju kao dugoprugaši a sa intenzivnim pripremama za put na Ostrog pripremali su se mesec i po dana. Sa Mosta slobode, prešli su na Sremsku stranu, na Frušku goru, pa u Rumu, odakle ih put vodi u Šabac, pa u Valjevo, Zlatibor...

Dan pred polazak, humanitarnu akciju su uz podršku velikog broja prijatelja, promovisali na Keju žrtava racije u Novom Sadu. Tom prilikom su obrazložili želju da njihovo bavljenje sportom objedine u humanitarnoj misiji.

- U organizaciji "Budi human“, dobili smo potvrdu da je trenutno lečenje najpotrebnije našoj maloj sugrađanki, Lenki Lazarević, koja se leči u Italiji. S obzirom na to da je potrebna ogromna suma novca, odlučili smo se za poduhvat u kom ćemo podstaći i druge da se uključe- kaže Marko.

Po Zoranovim rečima, želja da se uradi nešto veliko i značajno, da se prikupe sredstva u humanitarne svrhe, ogledala se najpre u okupljanju prijatelja, drugara, rodbine…

- Odjek je prevazišao sva naša očekivanja. Zaista, nismo očekivali da će veliki broj ljudi da se uključi. Smatramo da će na putu do Ostroga još veći broj saznati za akciju i doprineti. Mnogo nas je obradovala činjenica da su se ličnosti iz svih sfera javnog, kulturnog, sportskog… života grada odazvale da podrže akciju i pomogne da se što više poruka 1491 pošalje na broj 3030, za Lenku Lazarević- ističe Zoran.

BONUS VIDEO -  "VIDEO SAM AVION, MAHAO PILOTU": Ispovest čoveka kraj čije njive se srušila letelica u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona