MIHOLJSKI SUSRETI SELA: Lubnica kod Zaječara ugostila čuvare tradicije (FOTO)

S. M. J.

07. 08. 2023. u 15:14

"MIHOLjSKI susreti sela", manifestacija koju je pokrenulo Ministarstvo za brigu o selu sa ciljem da obogati život meštana brojnih sela Srbije.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА: Лубница код Зајечара угостила чуваре традиције (ФОТО)

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Zaječarsko selo Lubnica, koje broji oko hiljadu stanovnika, pokazalo je manifestacijom „Miholjski susreti sela“ kako se na pravi način čuva tradicija. Lubnica je ovog vikenda ugostila predstavnike čak osam kulturno- umetničkih društava sa područja grada Zaječara.

Uz domaćine, manifestaciju su uveličali čuvari tradicije iz Šljivara, Vražogrnca, Gradskova, Zvezdana, Dubočana, Rgotine, a nastupio je i Dečji gradski folklorni ansambl "ZO-RA" iz Zaječara.

Sa ciljem da  obogati društveni i sportski život meštana, ali i neguje tradicionalni način života i kulturno-istorijsko nasleđe u Lubnici je sa suephom odigran turnir u malom fudbalu, pripremala su se tradicionalna jela, uživalo u narodnim pesmama i igri.

Ni kiša im nije pokvarila raspoloženje pa je program nakon otvaranja u centru sela, nastavljen u Domu kulture. Mladi i stari čuvari tradicije pokazali su svoja najlepša kola i svoje najbolje nošnje, a program je pratio veliki broj meštana i gostiju.

„Miholjske susrete sela“ otvorio je Zoran Dimitrijević, državni sekretar Ministarstva za brigu o selu, a meštanima Lubnice obratio se i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je radnicima Rudnika lignita „Lubnica“ čestitao Dan rudara.

Smotru je, inače, organizovala Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Lubnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!