PLANDIŠTE VELIKO GRADILIŠTE: U južnobanatskoj varošici u toku rekonstrukcija puteva vredna preko 260 miliona dinara

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

29. 07. 2023. u 06:00

MALA južnobanatska opština Plandište, koja spada u red najnerazvijenijih sredina u Srbiji, ovog leta se pretvorila u veliko gradilište. Zahvaljujući finansijskoj podršci republičke i pokrajinske vlade, u toku je rekonstrukcija magistralnog puta Plandište – Jermenovci i dve prometne varoške ulice Karađorđeva i Vojvođanska, čija ukupna vrednost iznosi više od trećine godišnjeg opštinskog budžeta – 267 miliona dinara.

ПЛАНДИШТЕ ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ: У јужнобанатској варошици у току реконструкција путева вредна преко 260 милиона динара

Foto: J.J.Baljak

Kompletna rekonstrukcija prvih 12 kilometara magistralnog puta, koji Plandište preko opštine Alibunar povezuje sa Beogradom, predstavlja najkapitalniji infrastrukturni projekat u toj varošici u poslednjoj deceniji. Država je za te namene izdvojila 232 miliona dinara.

-Reč je o veoma frekventnom tranzitnom putu, kojim prolaze i šleperi i teške poljoprivredne mašine. Bio je u izuzetno lošem stanju. Nebezbedan. Od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je izgrađen, do danas mi smo sredstvima našeg skromnog budžeta mogli samo da krpimo rupe, a sada će to biti najsavremenija saobraćajnica, koja se bukvalno gradi iz početka – kaže, za „Novosti“, predsednik opštine Plandište Jovan Repac.

U prvoj fazi radova putari su sa cele deonice skinuli dotrajali sloj asfalta. Sada su iz pravca Jermenovaca krenuli sa postavljanjem najsavremenijeg asfalta, koji će osigurati da se put bez ikakvih intervencija koristi narednih 40 godina.

-Očekuje se da će ova investicija biti gotova pre roka, do kraja avgusta – zadovoljno dodaje Repac.

Pri kraju su i radovi u Karađorđevoj i Vojvođanskoj ulici, za čiju rekonstrukciju je Uprava za kapitalna ulaganja APV putem konkursa obezbedila 35,3 miliona dinara.

-U Karađorđevoj je, u delu od kružnog toka do Pašnjačke ulice, postavljen novi sloj asfalta. Rekonstruisana su i postojeća parking mesta kod ustanove kulture „Vuk Karadžić“, a trenutno se behaton kockama popločavaju staze do okolnih javnih ustanova – objašnjava prvi čovek Plandišta.

Vojvođanska je takođe dobila novi, prošireni asfalt u delu od Hajduk Veljkove do ribnjaka Bager, koji predstavlja omiljeno mesto za sportske aktivnosti. Uređenjem te saobraćajnice lokalna samouprava želi i da doprinese razvoju turizma.

Grebani asfalt za seoske puteve

GREBANI asfalt, koji predstavlja ostatak asfaltne mase skinute sa puta Plandište – Jermenovci, lokalna samouprava će iskoristiti da pošljunči seoske ulice koje nemaju asfalt. Taj posao je zasada urađen u Ulici Nikolaje Balčesku u selu Barice, u dužini od 400 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)