GOJKOVIĆEVA POSETILA PETROVARADINSKU TVRĐAVU: Posledice nevremena da zajedno saniramo

Z. GRUMIĆ

26. 07. 2023. u 12:35

GRAD Novi Sad trebalo bi da što pre uradi procenu štete načinjene u prošlonedeljnom velikom nevremenu na objektima kulture, da bi se utvrdilo koliko je ukupno novca potrebno za saniranje i koji iznos pomoći da izdvoji Republika, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković prilikom obilaska oštećenih objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi.

ГОЈКОВИЋЕВА ПОСЕТИЛА ПЕТРОВАРАДИНСКУ ТВРЂАВУ: Последице невремена да заједно санирамо

Z. Grumić

Ona je rano pre podne, zajedno sa gradonačelnikom Milanom Đurićem i njegovim saradnicima, razgledala oštećene krovove na Dugoj kasarni, Muzeju grada i drugim zgradama na tom spomeniku kulture, neposredno se uverivši u razmere posledica olujnog vetra, a kasnije je posetila i druge kulturne ustanove i objekte u gradu.

- Tu smo zajedno, Grad, Pokrajina i Republika, da pomognemo Novosađanima i Gradu Novom Sadu da što pre sanira štetu i nastavi život onakav kakav je bio.

Ministarka Gojković je zahvalila radnicima javnih preduzeća i privatnih kompanija, koji su već zamenili deo crepa na krovovima i obavili dobar deo poslova na sečenju i uklanjanju mnogobrojnog oborenog drveća, čišćenju prostora i drugo.

- Zahvaljujemo posebno privatnim kompanijama, jer su iskazale solidarnost i društvenu odgovornost – rekla je ona napominjući da je za tvrđavu stigla velika donacija od 25.000 crepova.

Posebnu pažnju tokom razgledanja ministarka je, kao rođena Novosađanka, obratila na Petrovaradinski sat, jer su mnogi građani bili zabriniti za njegovo stanje nakon nevremena. Nadležni su je obavestili da nije bilo težih oštećenja jednog simbola grada i da su delovi sata, iz preventivnih razloga, uklonjeni kao i da je u planu njegovo restaurisanje u dogledno vreme.

- Petrovaradinski sat je tu i nadam se da će još vekovima tu ostati. Videćemo da zajedničkim snagama ojačamo ovaj simbol grada – dodala je Gojkovićeva.

Gradonačelnik Đurić je podsetio da je tokom dva razorna olujna nevremena na području Novog Sada oboreno više od 1.000 stabala drveća i oštećeno više od 2.000 privatnih i javnih objekata, među kojima pet školskih zgrada teže. Najteža posledica nevremena, naglasio je Đurić, jeste gubitak jednog mladog života, dvanaestogodišnjeg dečaka koji je nastradao od udara struje.

BONUS VIDEO - SPUST DUG 24 KILOMETRA: Tradicionalna Drinska regata od Perućca do Bajine Bašte

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!