GDE JE NESTAO PREDMET "KANTAR"? Ministarstvo pravde pokrenulo postupak nadzora nad vranjskim sudom

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

26. 07. 2023. u 07:00

Vest da su volšebno nestali spisi žalbenog predmeta u postupku koji se vodi pred Višim sudom u Vranju protiv okrivljenog Dejana Nikolića zvanog Kantar šokirala je srpsku javnost, a Ministarstvo pravde je odmah po saznanjima o navedenom pokrenulo postupak nadzora nad radom suda u Vranju.

ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ПРЕДМЕТ КАНТАР? Министарство правде покренуло поступак надзора над врањским судом

Foto: J.S.

- Ministarstvo će posle izjašnjenja predsednice suda preduzeti neophodne mere imajući u vidu okolnosti slučaja. Napominjemo da je predsednica Višeg suda u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv NN lica u vezi sa spornim događajem i da Visoki savet sudstva i Vrhovni sud takođe preduzimaju mere iz svoje nadležnosti – saopštili su iz Ministarstva pravde.

Činilo se da je vest koja se u domenu trača proširila Vranjem pre par dana o nestanku predmeta lažna, ali ubrzo je stigla potvrda iz Višeg suda.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, rekao je i on iz nekoliko nezvaničnih izvora došao do saznanja da se radi o predmetu u kojem je Dejan Nikolić osuđen na 18 meseci zatvora,  zbog pretnje koje su upućene 16. avgusta prošle godine

Foto Tanjug

 

- Prema informacijama do kojih smo došli, već 12. jula je u Viši sud stigao ovaj predmet. I u  osnovnom sudu je definisan kao „hitan”. U međuvremenu je za predsednicu veća određena sutkinja Tatjana Jovanović Mihajlović. U to vreme je bila na odmoru. Kada se vratila sa odmora, zatražila je izuzeće, jer je njena ćerka Hristina Đorović predala punomoćje o zastupanju Dejana Nikolića Kantara. Tokom proleća ove godine, više puta je opstruirano suđenje. Na kraju je, ipak, sudija Osnovnog suda uspeo da slučaj privede kraju i donese presudu. Opstrukcija kojoj sada prisustvujemo ima jasan cilj i pravosuđe mora da pokaže efikasnost – saopštio je Veran Matić.

U Osnovnom javnom tužilaštvu potvrđeno je da je Viši sud u Vranju dana 24.07.2023.godine dostavio krivičnu prijavu protiv NN lica zbog kriv.dela ometanje pravde iz krivičnog dela falsifikovanje službene isprave, jer postoje osnovi sumnje da je u periodu od 17.07. do 18.07.2023.godine iz prostorija Višeg suda u Vranju prikriven i uništen predmet Osnovnog suda u Vranju  po krivici Dejana Nikolića, koji je Osnovni sud u Vranju dostavio 12.07.2023.godine Višem sudu u Vranju zajedno sa žalbama branioca okrivljenog. Tužilaštvo je istog dana podnelo zahtev policiji za otkrivanje izvršioca krivičnog dela.

Izborili se sa opstrukcijama

MATIĆ podseća da je junu prošle godine, na sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Republike Srbije, Branko Stamenković, tada zamenik Republičkog javnog tužioca, rekao je da je Nikolić „bacio rukavicu u lice” pravnom sistemu Srbije, i da odgovor mora da bude jedinstven i efikasan.

- Od tada do danas, tužilaštvo je posao odradilo profesionalno. Sudije Osnovnog suda su se izborile protiv opstrukcija i donele adekvatne odluke, Viši sud u prvoj presudi, takođe je bio efikasan – kaže Matić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave