SANJA DA ZAIGRA FUDBAL: Aleksandru Petroviću (16) iz Paraćina ponovo potreban novac za lečenje

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 07. 2023. u 11:13

ŠESNAESTOGODIŠNjAK iz Klačevice nadomak Paraćina Aleksandar Petrović od kada je rođen bori se da stane na noge i konačno zaigra fudbal sa vršnjacima. Kada su "Novosti" pre pet godina pisale o njemu, to mu je bila želja, a isto je i danas. Novac za operaciju tada je prikupljen, a sada je na redu još jedna hirurška intervencija koja može da se uradi kada dečak napuni 16 godina, upravo sada.

САЊА ДА ЗАИГРА ФУДБАЛ: Александру Петровићу (16) из Параћина поново потребан новац за лечење

Foto: Privatna arhiva

Operacija je zakazana za avgust na jednoj privatnoj klinici u Beogradu. Prema podacima iz profakture, za intervenciju, preoperativnu pripremu i četiri dana boravka u bolnici potrebno je tačno 955.800 dinara. Za Aleksandrove roditelje to je ogromna suma koju nikako ne mogu da obezbede.

Podsetimo, dečak je rođen sa iščašenim kukovima i deformisanim stopalima, pa je već sa 13 dana prebačen na Dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu. Dijagnoza mu je bila artrogripoza, pa je mali Aca prvu operaciju imao sa samo godinu dana.

U međuvremenu, više puta je operisan na državnim i privatnim klinikama. Tri puta u Tiršovoj, a dva puta mu je intervenciju uradio ruski hirurg u Beogradu. Isti lekar mu je do sada uspešno operisao oba kuka i levo stopalo, a sada bi trebalo da mu sredi kolena kako bi konačno mogao da savije noge. I pored svih tih operacija i dugih naknadnih oporavaka, Aca je uspešno završio osnovnu školu, a sada već i prvi razred Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu.

- Učim za elektrotehničara računara. Prethodne dve operacije omogućile su mi da hodam po ravnom, ali uz stepenice ne mogu nikako. U autobus takođe ne mogu da se popnem, pa mi roditelji plaćaju taksi od Klačevice do grada da stignem u školu - priča za naš list Aleksandar. Kaže da će mu operacija u avgustu, ako se sakupi novac, biti sedma po redu. Trebalo bi da bude i poslednja jer mu je tako rekao njegov hirurg iz Rusije u koga ima veliko poverenje.

- Posle ove operacije nadam se da ću konačno ispuniti svoj san da potrčim i igram fudbal. Za levo koleno potrebna je veća operacija, dok me za desno čeka intervencija na tetivi - objašnjava dečak.

U prikupljanje novca za operaciju hrabrog tinejdžera uključila se i lokalna zajednica deljenjem objava na društvenim mrežama. Kako se ne radi o prevelikoj svoti, svi se nadaju da će sredstva biti obezbeđena, te da će ta poslednja Aleksandrova operacija biti uspešna.

Računi za pomoć

SREDSTVA se mogu donirati SMS porukom preko fondacije "Budi human" tako što se upiše broj 474 i pošalje na 3030. Moguća je uplata i na račune. Dinarski:160-0000000496167-40. Broj deviznog računa je 160-0054000025898-03. IBAN:RS351600054000025898-03. SWIFT/BIC:DBDBRSBG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)