RIBOLOVCI "ZAMUTILI" VODU: Objava da je akumulacija "Brana Prvonek" zagađena uznemirila Vranjance

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

18. 07. 2023. u 15:40

POST objavljen na društvenim mrežama, na stranici "Ribolovci Juga", u kome jedan od korisnika tvrdi da je voda u akumulaciji Prvonek zagađena, postala je ubrzo viralna i izazvala zabrinutost Vranjanaca koji se snabdevaju vodom za piće iz ovog jezera.

РИБОЛОВЦИ  ЗАМУТИЛИ ВОДУ: Објава да је акумулација Брана Првонек загађена узнемирила Врањанце

Foto: J.S.

Autor objave koju je potkrepio sa nekoliko fotografija napisao je da upozorava građane na moguću ekološku katastrofu:

- Dragi prijatelji, upozoravam vas na moguću ekološku katastrofu na akumulaciji "Brana Prvonek". Kao što znate, Vranje i okolina se snabdevaju vodom za piće sa iste. Iz prirodno bistre i najčistije vode, jezero je promenilo boju u maslinasto zelenu! Gradašnički uliv kod žutog mosta ima vise nijansi, pored maslinasto zelene, tu je i neonska plava i ljubičasta što možete videti na slikama. Sama reka koja se uliva u jezero ima poseban miris koji ne mogu opisati. Obavestili smo korisnika voda koji će proslediti apel nadležnim inspekcijama. Moja deca neće koristiti tu vodu za piće - stoji u objavi.

Ubrzo su se nizali komentari, a mnogi Vranjanci su izrazili zabrinutost, zbog cele situacije.

Iz gradskog Vodovoda oglasili su se saopštenjem za javnost u kome kažu da su stručne službe hitno reagovale na terenu i izvršile potrebna uzorkovanja vode na nekoliko lokacija na samoj akumulaciji Prvonek, te da je voda za piće iz javnog sistema vodosnabdevanja potpuno ispravna i da nema razloga za zabrinutost.

 

- Utvrđeno je da je stanje akumulacije potpuno normalno i očekivano za ovo doba godine. Parametar vode kao što je boja na površini jezera je posledica predhodnog kišnog perioda, pri čemu su bujični tokovi doneli zamućenje. Zbog velike količine vode u jezeru, taloženje nanosa i izbistrenje vode se odvija sporo, što je normalna pojava za akumulaciju ovog tipa. U svom eksploatacionom veku, ovakva pojava je registrovana svaki put posle obilnog kišnog perioda. Što se tiče kvaliteta vode za piće, laboratorija u postrojenju za preradu pitke vode kontinuirano u toku 24 sata vrši ispitivanje sirove i prerađene vode koja se distribuira građanima. Svi rezultati analiza uključujući i poslednje ukazuju da nema promene u kvalitetu.

Snabdeva i Banju i Bujanovac i Preševo

AKUMULACIJA Prvonek služi za snabdevanje pitkom vodom Vranjske Banje, Vranja, Bujanovca i po potrebi Preševa. Radovi na izgradnji brane prema projektu beogradskog Instituta "Jaroslav Černi" otpočeli su krajem 1989. godine. Nasipanje pregradne konstrukcije započeto je 1992. godine. Puštena je u probni rad septembra 2005. godine a u toku 2013. godine završena je izgradnja brane "Prvonek"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona