KAMEN STAR 15.000 GODINA: Majstori iz cele Srbije u Beloj Vodi kod Kruševca od "peščara" prave remek dela

S.BABOVIĆ

15. 07. 2023. u 12:33

KAMENA stena stara 15.000 godina čuva se u Beloj Vodi kod Kruševca, ali tople boje mnogo mlađeg kamena privlače umetnike iz cele Srbije da se okušaju u radu sa slavnim "peščarem".

КAМЕН СТАР 15.000 ГОДИНА: Мајстори из целе Србије у Белој Води код Крушевца од пешчара праве ремек дела

Foto:S.Babović

Tako je 47. Belovodska rozeta, originalna manifestacija u selu zaljubljenika u kamen, i ove nedelje okupila umetnike u okviru mozaičarske i vajarske kolonije. Od ateljea na otvorenom u Parku skulptura, sve do Zapadne Morave, odjekuju dleta, čekići, čuje se škripa šmirgle, odzvanjaju kamenčići za mozaik.

- Prvi put sam ovdei zaista sam oduševljen prirodom ovog kamena - priča za "Novosti" master slikarstva Đorđe Radović iz Beograda. - Peščar je lak za obradu, postoje zanimljive, pastelne nijanse koje ranije nisam viđao u radu. Odlučio se da izradim belovodsku česmu, spojio sam motive vode i kamena.

Akademska umetnica Ružica Španović iz Sremske Mitrovice već je 2017. godine upoznala "belutak".

Umetnici svedoče da nije jednostavno raditi u Beloj Vodi, gde žive pravi majstori za kamen. Stručni žiri ovde živi u svakoj kući.

- Klesarsko umeće nasleđivalo se zajedno sa alatom i to odmah posle niže škole - svedoči za "Novosti" pisac iz ovog sela prof. dr Velibor Lazarević. - Zanat se napuštao jedino ako se od silihoze razboli i to između 30. i 50. godine života.

Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra u Kruševcu, koji zajedno sa MZ Bela Voda, organizuje "Belovodsku rozetu" za ovo mesto kaže da je "prestonica srpskog klesarstva". U okviru manifestacije se od 1989.godine uručuje "Rozeta Srbije" ili "Cvet u kamenu", priznanje za značajan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti. U subotu će je primiti Radoš Bajić.

Od Ravanice do Brankovog mosta

MANASTIRI i crkve moravske arhitekture nastali od belovodskog materijala nadaleko su čuveni: Ravanica, Lazarica, Ljubostinja, Manasija, Kalenić, Milentija, Veluće, Drenča, Lepenac, ali i Crkva Svetog Marka u Beogradu, Palata Beograd, Pošta, Hipotekarna banka, Brankov most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024