"VIDOVDANSKA LOZA": Završna manifestacija i dodela nagrada sutra u Topoli

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

30. 06. 2023. u 09:53

VIDOVDANSKIM porukama, podelom nagrada zaslužnim članovima i drugim pregaocima, biće sutra održana završna manifestacija "Vidovdanska loza", čiji je organizator Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, koja sledi put akademije koja je delovala između dva rata.

ВИДОВДАНСКА ЛОЗА: Завршна манифестација и додела награда сутра у Тополи

foto:V Mitrić

- Vidovdan, koji je obeležio svu našu istoriju, sva naša vaskrsnuća i trenutne padove iz koji smo izlazili još snažniji i bolji, iz sveg glasa, dajemo do znanja da ćemo, kao institucija koja u svojim redovima, pored ostalih, više od 100 doktora nauka i univerzitetskih profesora, braniti naš rod i našu otadžbinu, znanjem, umećem, radom, trudom i odricanjem, jer ovo naša zemlja i drugu nemamo - kaže akademim Dragan Damjamović, predsednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, ističući da će to i biti jasna poruka sa ovogodišnje „Vidovdanske loze“, tradicionalne naučno, kulturne, umetničke i duhovne manifestacije, koja će biti održana u subotu u Topoli.

SKANU, koja nastavlja tradicije akademije na čijem je čelu prvi bio Josif Pančić, Jovan Cvijić i drugi srpski velikani poručuje da je „Srbija imala, vazda, velike izazove, muke i nevolje, „ali Srbin nikad nije dozvolio da bude na strani zla, zbog čega je, ko zna koliko puta, plaćana velika cena, ne samo u dva svetska rata“.

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, čuveni srpski hirurg, kaže da „Srbija ima, danas, cvet pametnih, mudrih, vrednih i časnih glava, koji su garancija za njenu svetlu budućnost“.

-Imamo rukovodstvo države koje sluša „eho“ roda svoga, a takva harmonije nije nam baš bila jača strana kroz vekove, decenije i godine -kaže akademik Kerkez. -Sad jeste. Bogu hvala.Tu smo da budemo sluge svoga roda, da pomažemo i radimo kako je najbolje.Vidovdan je dan kad treba tako nešto da se kaže, a ostali dani su prilika da to i potvrđujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)