EKSKURZIJA VOJNIH VETERANA: Paraćinci u Nišu u Spomen sobi Komande Kopnene vojske

Зорана Рашић
Zorana Rašić

29. 06. 2023. u 18:51

UDRUŽENjE vojnih veterana Srbije Paraćin (UVVSP) organizovalo je 29. juna za svoje članove i simpatizere jednodnevnu ekskurziju.

ЕКСКУРЗИЈА ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА: Параћинци у Нишу у Спомен соби Команде Копнене војске

Foto: Privatna arhiva

Po predviđenom programu, veterani su obišli spomenik na brdu Čegar, nadomak Niša, gde se odigrala čuvena bitka iz Prvog srpskog ustanka, Ćele kulu, spomenik koji je u znak odmazde tadašnja turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja poginulih srpskih ratnika predvođenih Stevanom Sinđelićem u bici na Čegru.

 Vojni veterani su zatim posetili Spomen-sobu Komande Kopnene vojske, koju čini 29 naslova i celina, u okviru kojih je pomenuto 16.168 imena vojnika, policajaca i građana Niša stradalih u periodu od Srpsko-turskih ratova do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i Bogoslužbeni prostor Komande KoV posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju.

 - Tom prilikom susreli smo se i sa komandantom Kopnene vojske, general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, kome smo uručili komplet knjiga „Vojvoda Petar Bojović - razmatranje vojne moći“. Inače, ovu aktivnost vojnih veterana podržao je starešina Crkve Svete Trojice u Paraćinu, protojerej Bratislav Đorđević, kao i Kolo srpskih sestara pri toj crkvi na čelu sa predsednicom Dušicom Gligorijević, članovi Udruženja boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin, Opštinske organizacije UVPS - Ćuprija, UG „General Ilija Gojković“ i brojni simpatizeri – ističe Mladen Stević, član Upravnog odbora UVVSP.

Foto: Privatna arhiva

Ekskurzija, odnosno obilazak istorijskih znamenitosti bio je deo projekta „UPOZNAJ RATNIKE - CENI SLOBODU“ koji je podržala Opština Paraćin dodelom nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

 Prijatno druženje nastavljeno je potom u Niškoj Banji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)