NEMA KO DA SEČE ŠUME U VRŠCU: Zbog nedostatka radnika, šumska uprava odustala od prodaje ogrev na metar

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 06. 2023. u 07:15

ZBOG nedostatka radne snage, Šumska uprava „Vršac“ već nekoliko godina ne prodaje ogrevno drvo na metar, već kupcima nudi isključivo cele trupce od četiri do šest metara dužine.

НЕМА КО ДА СЕЧЕ ШУМЕ У ВРШЦУ: Због недостатка радника, шумска управа одустала од продаје огрев на метар

Foto: Martin Čandir

To znači da građani moraju sami da organizuju seču stabala na samom stovarištu, kao i prevoz do svojih kuća, što je donekle umanjilo interesovanje za nabavkom ogreva na ovaj način.

Čedomir Karović, upravnik ŠU „Vršac“, ističe da godinama kubure sa radnom snagom, a najviše sa drvosečama, jer niko, a naročito mladi, ne želi da se lati motorne testere, iako su dnevnice pristojne i redovne. Zato su i trajno odustali od prodaje metrica.

Međutim, bez obzira na komplikovaniji proces, uspevaju da prodaju sve što poseku u sklopu redovnog godišnjeg plana seče šuma Vršačkih planina.

-Trenutno na lageru imamo oko 40 kubika cera, hrasta, graba i jasena. Cena višemetarskog drveta je 5.675 dinara, što je na prošlogodišnjem nivou. Međutim, kupci moraju da plate i sečenje trupaca na metar, zatim prevoz, kao i sečenje na cepanice, što je dodatni trošak – objašnjava Karović, za „Novosti“.

Za razliku od prošle godine, kada su zbog ukrajinske krize i pretnji nestašicom gasa građani još u martu masovno rezervisali ogrev za narednu zimu, u ovom trenutku je potražnja jako mala. Očekuje se da će pomama krenuti u septembru i oktobru, pred početak grejne sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)