UČE BRINUĆI O PRASIĆIMA: Nova farma u Poljoprivrednoj školi u Futogu dobila prve stanare

Z. GRUMIĆ

16. 06. 2023. u 16:00

KADA su završene pripreme do najsitnijih detalja u novoizgrađenu i po najvišim evropskim standardima opremljenu farmu svinja pri ekonomiji Poljoprivredne škole u Futogu stigli su prvi - stanari. Useljen je prvi kontingent prasića, budućih nazimica vrhunskog genetskog potencijala, koje su stigle kao poklon.

УЧЕ БРИНУЋИ О ПРАСИЋИМА: Нова фарма у Пољопривредној школи у Футогу добила прве станаре

Z. Grumić

Prošle nedelje dopremljeno je prvih pet a zatim još šest elitnih priplodnih grla iz dveju profesionalnih farmi (iz Crvenke i Hrtkovaca). Uz njih je na poklon stiglo i po tonu odgovarajuće stočne hrane.

Nova farma izgrađena je donacijama nekadašnjih đaka ove škole i drugih darodavaca - privrednika i institucija koje je okupio profesor dr Vitomir Vidović, naš čuveni genetičar životinja i projektant brojnih stočarskih farmi širom sveta. Sa prikupljenih 300.000 evra, izgrađena je i opremljena ova najsavremenija farma svinja, učionica na otvorenom i ogledno dobro za vredne đake ove buduće elitne srednje škole u oblasti agrara.

- Uskoro će da pristigne još 15 priplodnih grla, tako da bi ih za početak bilo više od 20, kao što je i planirano. A naseljavamo ih postepeno zbog procesa prilagođavanja na novu sredinu i da bi što bolje formirali svoj imunitet - objašnjava profesor Vidović i napominje da se prvo veštačko osemenjavanje novih nazimica očekuje u oktobru mesecu, kad one budu fiziološki spremne.

Značajna dobit

PRVA prašenja krmača, dodaje profesor Vidović, očekuju se u februaru ili martu iduće godine. Tada ta farma oglednog karaktera, ulazi u pun tehnološki sistem. Ako godišnje, kako je planirano, 20 do 30 krmača oprase od 600 do 900 prasadi, ta proizvodnja daće i značajnu finansijsku dobit za Poljoprivrednu školu u Futogu, koja je lane proslavila 75. godinu od osnivanja.

Sve stručne zahvate, od uzimanja i prerade semena, veštačkog osemenjavanja, hranjenja i nege životinja i druge poslove obavljaće učenici kroz stručnu praksu, uz podršku svojih profesora stočarstva i veterinarstva. To će kako kaže profesor Zoran Milekić, biti svojevrsna savremena škola svinjarstva na otvorenom, jedinstvena u našoj zemlji.

- Dobri đaci imaju priliku da, čim završe školu, dobiju ovde na našoj ekonomiji posao pa će tako neki od njih moći da rade i u ovoj našoj savremenoj farmi - dodaje Milekić.

Među nekoliko učenika koji su obavili pretovar dopremljenih prasadi bio je i Dušan Škorić iz trećeg razreda, budući veterinarski tehničar.

Kvalitetna oprema

NA frontalnom zidu nove farme svinja pri školskoj ekonomiji postavljene su ploče sa imenima i nazivima donatora.

- Objekat ima oko 450 kvadratnih metara i može da radi narednih 100 godina. - Oprema će biti menjana, verovatno, svake dve do tri decenije, takav je kvalitet - objašnjava profesor Vidović.

- Imaćemo ovde odlične uslove za učenje najsavremenijih tehnologija kao i za praktičnu nastavu. A mnogo lakše će nam biti i hranjenje životinja i čišćenje prostorija odgajališta, jer je ovde oprema vrhunska - ističe Škorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!