SKUPŠTINA AP VOJVODINE USVOJILA IZVEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA: Javni dug pod kontrolom, investicije realizovane po planu

Z. GRUMIĆ

08. 06. 2023. u 17:05

SKUPŠTINA Vojvodine usvojila je danas završni račun i izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prošlu godinu koji je, posle dva rebalansa i s neutrošenim sredstvima od ranije, dostigao rekordni iznos od 99,8 milijardi dinara.

СКУПШТИНА АП ВОЈВОДИНЕ УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА: Јавни дуг под контролом, инвестиције реализоване по плану

Z. Grumić

Poslanik Nenad Borović je, u ime SNS koja predvodi vladajuću koaliciju, u raspravi posebno istakao podatak o tome da je od poreza na dohodak prihodovano oko 32 milijarde dinara i zaključio da je Pokrajinska vlada ispunila postavljene ciljeve.

- Bitna karakteristika izvršenja budžeta jeste striktno držanje javnog duga pokrajine pod kontrolom – dodao je Borović napominjući da je taj iznos smanjen sa 5,2 milijarde dinara 2021. godine na 4,3 milijarde, što je 4,6 odsto u odnosu na tekuće budžetske prihode.

U 2015. godini, poslednjoj budžetskoj godini prethodne pokrajinske administracije koju je predvodila Demokratska stranka, javni dug AP Vojvodine iznosio je oko 10,3 milijarde dinara ili 19,5 procenata tekućih prihoda.

Borović je takođe naveo i da je pre osam godina ukupni obim pokrajinskog budžeta iznosio 60,6 milijardi dinara kao i da je tada u Vojvodini bilo 165.000 nezaposlenih ili 26,7 odsto, dok je na kraju prošle godine ta broj iznosio 93.000 ili 8,1 procenat.

Dok su predstavnici vladajuće koalicije istakli niz ostvarenih kapitalnih investicija u različitim oblastima širom Vojvodine, poslanici opozicije su tvrdili da je malo toga kapitalnog bilo realizovano.

Radikali su ocenili da je suficit od 8,5 milijardi neopravdano previsok i u raspravi istakli da je najveći deo budžetskih rashoda otišao na tekuću potrošnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024