VOJVODA NA SVOM MESTU: Obnovljena spomen-bista Jovana Petrovića Kursule

G. ĆIROVIĆ

08. 06. 2023. u 13:42

SPOMEN-bista Jovana Petrovića Kursule, srpskog vojvode i Karađorđevog saborca iz Prvog srpskog ustanka, koju su vandali oskrnavili poslednjeg dana prošle godine, konačno je obnovljena i vraćena na svoje mesto u parku „Pljakin šanac“ u centru Kraljeva.

ВОЈВОДА НА СВОМ МЕСТУ: Обновљена спомен-биста Јована Петровића Курсуле

G.Šljivić

- Bista je podignuta 1954. godine u znak zahvalnosti meštana tadašnjeg Žičkog sreza za Kursulina herojska dela u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka. Nadležne službe i gradski čelnici su ispunili obećanje da će biti vraćana na svoje mesto do obeležavanja godišnjice oslobođenja Kraljeva, odnosno tadašnjeg Karanovca, u Prvom srpskom ustanku – kaže dr Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koje nosi Kursulino ime.

G.Šljivić

 

Hrabri vojvoda Jovan Petrović Kursula, vojskovođa u Prvom srpskom ustanku, upamćen je po čuvenom okršaju između združene srpsko-ruske vojske predvođene Karađororđem i turske vojske na čelu sa Huršid-pašom kod Varvarina 1810. godine, kada je pogubio takozvanog „Crnog Arapina“. Preminuo je tri godine kasnije nakon što je podlegao ranama zadobijenim u boju na Deligradu. Sahranjen je u Cvetkama, na padinama Kotlenika kod Kraljeva, a njegova „večna kuća“ nalazi se u porti seoskog hrama Svetog apostola Pavla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)