DOJADILE IM PLATE "NA LERU": Štrajk instruktora vožnje u Nišu

J. ĆOSIN

02. 06. 2023. u 07:00

VIŠE desetina instruktora vožnje iz Niša obustavilo je juče rad, tražeći veće plate i bolje uslove rada.

ДОЈАДИЛЕ ИМ ПЛАТЕ НА ЛЕРУ:  Штрајк инструктора вожње у Нишу

foto: J. Cosin

Iako nisu remetili polaganje ispita na jedinom poligonu koji je grad na Nišavi opredelio za u namenu, stupili su u štrajk i tako će, najavljuju, biti sve dok - između ostalog - ne dobiju plaćene godišnje odmore, praznike i bolovanja. Zahetvaju i da ubuduće budu plaćani fiksno, a ne po učinku...

- Ionako niske plate, poslednji put povećane pre 11 godina, sustigao je minimalac, a razlog našeg okupljanja su i užasni uslovi rada. Tražimo pravo na godišnji odmor, na bolovanje, na praznike... što bi trebalo da je najosnovnije. Čak i povećanja koja smo tražili, i dali rok poslodavcima do 20. maja, silna poskupljenja već su potpuno obesmislila. Zato želimo da se dogovorimo sa poslodavcima, trebalo bi da smo na istoj strani, ali nema povratnih informacija da i ni tako razmišljaju - ističe instruktor Bojan Kostadinović.

Kaže, plate u svim auto-školama nisu iste. Neke se dogovore da limitiraju nižu cenu rada, na osnovu koje mogu da sve instruktore plaćaju podjednako, ali se u praksi dešava da i one auto-škole koje su isplaćivale više zarade, posle nekoliko meseci, shvativši da drugi radnicima daju manje, polaze tim primerom.

Nezadovoljni i vlasnici auto-škola jer su dažbine obesmislile cene njihovih usluga

- Advokat kojeg smo angažovali predložiće nam naredne korake. Danas nas se okupilo oko tri četvrtine od ukupnog broja instruktora koji rade u Nišu i verujem da ovoga puta neće biti odustajanja. Ostale kolege su, pretpostavljam, objektivno bile sprečene, neki već sada imaju bolje uslove, pa nemaju razloga da se bune, a ne sumnjam ni da ima onih koji su zaplašeni - ogorčen je Kostadinović, dok njegov kolega Miloš Lekić kaže da je po jednom času plaćen 380 dinara i, ako nema dovoljno kandidata za minimalac, mora da vraća novac...

Uslovi

NIŠKI instruktori zahtevaju da cena časa za A kategoriju iznosi 600, za B kategoriju 500, a za C i D po 1.000 dinara.Takođe, traže i da im celokupan iznos zarade bude uplaćivan na račune, te da budu prijavljeni kako radnici sa petim stepenom školske spreme.

Instruktor i vlasnik auto-škole, Nebojša Spasić, kaže da su u nezavidnom položaju i oni koji su poslodavci.

- Ovim poslom bavim se već 29 godina, nikada nije bilo lako, ali sada više ne može da se istrpi. Tržište kao da je podivljalo, naše plate nikao da se povećaju, a ja samo doprinose za četiri instruktora i sebe mesečno plaćam 180.000 dinara - naglašava Spasić, navodeći da, ako bi ukalkulisali sve troškove i amortizaciju automobila, pa i objekata u kojima rade, obuka bi trebalo da košta najmanje 120.000 po kandidatu, a sada je 76.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)