PLANETA MORA BITI ZDRAVA: Učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada-ambasadori na Festivalu nauke 2023.

Lj.P.

31. 05. 2023. u 16:34

UČENICI Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada, od 17. do 19. maja učestvovali su na Festivalu nauke u Beogradu, najvećem naučnom događaju u regionu jugoistočne Evrope.

ПЛАНЕТА МОРА БИТИ ЗДРАВА: Ученици Гимназије Светозар Марковић из Новог Сада-амбасадори на Фестивалу науке 2023.

FOTO: Gimnazija Svetozar Marković Novi Sad

Festival, ove godine organizovan pod sloganom "Novo doba",  okupio je više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva i tom prilikom je predstavljeno više od 170 naučnih programa.

Učenici novsadske Gimnazije su interaktivnim postavkama predstavili jednostavne eksperimente koji su bili sastavni deo projektnih aktivnosti kao i rezultate do kojih su došli u okviru projekta  "Planeta mora biti zdrava".

Sve aktivnosti imale su za cilj da povežu različite prirodne fenomene sa brigom o zdravlju i životnoj sredinikao i da doprinesu razvijanju odgovornog odnosa prema našoj Planeti. Učenici su na festivalu predstavili jednostavne instrumente za merenje brzine vetra i vlažnosti vazduha kao i prečišćivače vazduha i vode koje su sami napravili i koristili za potrebe istraživanja. Veliku pažnju privukla je i interaktivna edukativna video-igra Filter master koju su u okviru projektnih aktivnosti učenici dizajnirali.

Školama koje se ističu svojim radom na polju nauke, Festival nauke je dodelio priznanje Ambasador nauke. Među školama dobitnicama ovog priznanja za 2023. godinu nalazi se i Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Na Festivalu nauke Gimnaziju „Svetozar Marković“ predstavljali su Krndija Petar, Krndija Milica, Lana Vucelja, Miloš Drakul, Anastasija Balać, Mina Cigulov, Milica Rajek i Lana Lalić.

- Naše ambasadorke i ambasdori imaju misiju da u narednom periodu prenose znanje i ljubav prema nauci vršnjacima - navode u školi.

Mentor učenicima je bila Gordana Hajduković-Jandrić, profesor fizike u Gimnaziji "Svetozar Marković".


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a