HUMANITARNA PROMOCIJA ZBIRKE PESAMA: Za operaciju Davida Pantića iz Crkvenca

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 05. 2023. u 14:55

PRIHOD od prodaje treće zbirke poezije "Petrikor" pesnika Stefana Lazarevića iz Đurinca kod Svilajnca, 31. 850 dinara, namenjen je operaciji Davida Pantića iz Crkvenca, koji zbog skolioze kičme koja preti da mu ugrozi zdravlje mora hitno na operaciju u Tursku, koja košta 52.000 evra.

ХУМАНИТАРНА ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЕСАМА: За операцију Давида Пантића из Црквенца

FOTO: Privatna arhiva

Promociju knjige, kojoj su prisustvovali brojni ljubitelji poezije, pratili su zvuci melodija na fruli koje je izveo Dušan Milovanović, đak Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika Svilajnac. Pored autora o knjizi je govorio i recezent, predsednik Književnog kluba "Olovče" i novinar Bogdan Panajotovski. Prema njegovim rečima, treća Stefanova zbirka je zrelija od prethodne, a na stranicama je, kako kaže, hedonizam u poeziji.

- Nekako se vidi da je Stefan, putujući celim svetom što na kruzeru, što kroz razne studentske razmene, uspeo da nahvata sve duhove sveta i da ih ubaci u sebe i da ih nekako spozna. Zapravo, ova zbirka poezije je putovanje celim svetom. Njegova poezija mladima poručuje da je ceo svet zapravo u nama i da bi trebalo putovati i unutar sebe, a ne samo spolja – rekao je Bogdan na promociji.

Zanimljivo je da sve stihove u zbirci objedinjuje grčka reč za miris posle kiše, "petrikor", po kome je nazvana i sam zbirka pesama.

- Gde god bio i šta god radio prati me kiša. To je kiša koja oplemenjuje, koja ispira i pomaže da buja život. Taj miris posle kiše je lekovit. On mi je dao jedan okvir za sve što je stalo ispod korica – rekao je autor i dodao da su pesme nastajale od Atlantskog okeana, gde je radio kao animator na kruzeru, do podruma njegove kuće u Đurincu.

Humani mladi pesnik onima koji budu čitali njegove stihove poručio je da „sve što budu našli između stranica ove knjige to nije on, to su oni, jer zapravo su značenja u ljudima, a ne u rečima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024