MOST IZMEĐU SRPSKE I KINESKE KULTURE: Obeležena deveta godišnjica Konfucijevog instituta u Novom Sadu

J. SIMIĆ

27. 05. 2023. u 22:43

KONFUCIJEV institut Univerziteta sa sedišetem u okviru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, obeležio je danas devet godina postojanja i uspešnog rada. Svečanosti na Fakultetu, pored ostalih zvanica, prisustvovali su predstavnici ambasade Narodne Republike Kine, Ministarstva prosvete i dva pokrajinska sekretarijata, kao i srpski i kineski direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, te predstavnici poslovnih udruženja iz Srbije i Kine, fakulteta, škola i vrtića koji su partneri Instituta.

МОСТ ИЗМЕЂУ СРПСКЕ И КИНЕСКЕ КУЛТУРЕ: Обележена девета годишњица Конфуцијевог института у Новом Саду

Filozofski fakultet NS

Ministar savetnik u ambasadi Republike Kine, Džang Dž naglasio je da Konfucijev institut predstavlja prozor za srpski narod, kroz koji svi zainteresovani mogu da nauče kineski jezik i upoznaju kinesku kultura,te da je Institut i most za obrazovnu i kulturnu razmenu između naše dve zemlje.

Istakao je i da Konfucijev institut igra važnu ulogu u promovisanju ravnopravne razmene i uzajamnog učenja između kultura naše dve zemlje, produbljivanju saradnje inicijative „Pojas i put“ i izgrađivanja zajednice sa boljom budućnošću.

Prof. dr Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete Republike Srbije  osvrnuo se  na rad Ministarstva u širenju naše univerzitetske mreže sa univerzitetima u Kini i takođe dodao da je saradnja između Srbije i Kine na svim poljima je na visokom nivou.

   

Filozofski fakultet NS

Žolt Sakalaš, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine govorio je o Vojvodini kao izrazito multikulturnoj i multikonfesionalnoj sredini, a dekan Filozofskog fakulteta i srpska direktorka Konfucijevog instituta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, zahvalila se na saradnji i doprinosu svim saradnicima Instituta, i srpskim i kineskim, kao i dosadašnjem kineskom direktoru Čenu Huiu kome se završava mandat i poželela toplu dobrodošlicu novoj direktorki Čen Siju.

Kinski direktor Instituta, prof. dr Čen Hui kazao je da mladi ljudi koji sada uče kineski, u budućnosti će sigurno postati nova snaga u prijateljskoj razmeni između Kine i Srbije.“

U programu su učestvovali polaznici kurseva kineskog jezika i kulture koji se organizuju u partnerskim institucijama: Predškolska ustanova – vrtić „Maštolend“, novosadski hor „Lalašani“, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, Karlovačka gimnazija i Vušu klub „Laohu“.

Pored njih, specijalno za ovu priliku iz Kine su doputovala i dvojica slikara i kaligrafa, Mo Sijaoveji i Lan Jao, čija je izložba „Kineski i srpski pejzaži viđeni četkicom kineskih slikara” postavljena u holu Filozofskog fakulteta. Ova umetnička dela su nastala tradicionalnim kineskim metodama oslikavanja.

Filozofski fakultet NS

Podsetimo, Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2014. godine i od tog trenutka Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu. Ta porodica danas broji više od 600 instituta i preko 1200 Konfucijevih učionica.

Konfucijev institut koji nosi ime po čuvenom kineskom filozofu i socijalnom reformatoru Konfuciju (551-479 pre nove ere) čija su učenja ostala veoma značajna u Istočnoj Aziji,ima misiju  da širi kinesku kulturu i kineski jezik, kroz različite kulturne i umetničke aktivnosti, te da svetu prezentuje savremenu Kinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a