U FOKUSU AKTIVAN ODMOR: Kraljevački kraj sve atraktivniji i stranim turistima

G. ĆIROVIĆ

23. 05. 2023. u 11:26

UZ konstantan porast domaćih turista, poslednjih nekoliko godina evidentan je i značajan porast broja stranih gostiju koji posećuju atraktivne destinacije i znamenitosti kraljevačkog kraja.

У ФОКУСУ АКТИВАН ОДМОР: Краљевачки крај све атрактивнији и страним туристима

G.Šljivić

Tako su, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Kraljevo, strani turisti prošle godine ostvarili 36.223 noćenja, a očekuje se da ove sezona ta cifra bude i nadmašena.

G.Šljivić

 

- Uglavnom su to gosti iz okruženja, odnosno bivših jugoslovenskih republika, kao i iz zemalja u regionu. Najveće interesovanje vlada za aktivan odmor, odnosno rafting, pešačenje šumskim stazama, paraglajding, boravak u netaknutoj prirodi i na čistom vazduhu, upravo za ono čime je bogat naš kraj, ali i za ovdašnji noćni život i dobru zabavu – kaže Igor Tešić iz TO Kraljevo.

G.Šljivić

 

Prema njegovim rečima, primetno je i sve veće interesovanje za etno i sve popularniji gastronomski turizam ponajviše u selu Rudno na istoimenoj visoravni na obroncima Radočela i Golije, u Bogutovačkoj Banji, Bogutovcu ili obližnjoj Lopatnici.

G.Šljivić

 

- Za delatnost seoskog i etno turizima na teritoriji Kraljeva registrovano je više od 180 objekata, po čemu grad na Ibru prednjači u Srbiji – dodaje Tešić. - Sve ove destinacije beleže rast broja noćenja nudeći kvalitetnu ponudu koju se domaćini trude da obogate zahvaljujući i svojim, kao i sredstvima sa konkursa lokalne samouprave za razvoj i podsticaj turizma.

G.Šljivić

 

Uz sve to, turistima koji borave u kraljevačkom kraju atraktivne su posete srednjovekovnim manastirima Žiči i Studenici, tvrđavi Maglič u Ibarskoj klisuri, planinama Goč i Stolovi, kao i brojni kulturni i zabavni sadržaji kojima obiluje svako leto u gradu na Ibru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)