POSLOM ČUVAJU I SELA DO KOSMETA: Smanjenje nezaposlenosti mladih u Kuršumliji - prioritet lokalne vlasti

D.Z.

22. 05. 2023. u 15:34

UVELIKO radimo da osposobimo pogon "Jumko" iz Vranja u Rači, jer će tu posao naći oko 80 radnika, mahom žena. Ova fabrika koja se nalazi na putu od Kuršumlije prema Merdaru mnogo će značiti porodicama koje žive uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Posao će im omogućiti da ostanu u svojim selima koja se polako gase. Od 89 sela, osam njih je potpuno pusto.

ПОСЛОМ ЧУВАЈУ И СЕЛА ДО КОСМЕТА: Смањење незапослености младих у Куршумлији - приоритет локалне власти

Foto: D.Z.

U razgovoru za "Novosti" Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija, ističe da otvaranjem radnih mesta lokalna vlast obezbeđuje svojim građanima uslove da ostanu u svojim domovima u gradu i na selu.

- Glavni zadatak nam je da smanjimo nezaposlenost među mladima - kaže Čarapić. - To smo delimično rešili otvaranjem Kuršumlijske banje. Značajan broj mladih uhlebljenje je našlo u Fabrici borbenih složenih sistema, gde je trenutno uposleno oko 160 radnika, a kako očekujemo, otvaranjem novih pogona biće angažovano do 300 zaposlenih.

Osim posla, kako smatra predsednik opštine Kuršumlija, izuzetno je važno rešiti brojne infrastrukturne probleme u gradu.

- Uređujemo nekoliko centralnih ulica u dužini od dva kilometra, gde obnavljamo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, gradimo atmosfersku kanalizaciju i trotoare - kaže Čarapić. - Te radove finansira lokalna samouprava. Obezbeđena su sredstva za izgradnju fontane u centru grada, u gradskom parku čija je vrednost deset miliona dinara. Polovinu sredstava daje Ministartvo turizma dok će ostatak sredstava sufinansirati opština.

Kako bi gradsko jezgro dobilo lepši izgled, izdvojeno je četiri miliona dinara za uređenje fasada na nekoliko zgrada u samom centru, dok se u narednih mesec dana očekuje završetak kompletnih radova na rekonstrukciji bioskopa.

- Mislimo i na puteve po selima. Trenutno se izvode radovi na putu od Kuršumlijske banje prema Rudaru u dužini od osam kilometara - tvrdi Čarapić. - Završetkom ovih radova rešićemo najveće probleme u pogledu putne infrastrukture u gradu, ali i u selima.

MISLE I NA NAJMLAĐE

NEZAPOSLENIM majkama sa jednim i dvoje dece dajemo po 20.000 dinara 12 meseci, kao i za svako naredno dete u periodu od 18 meseci - kaže Čarapić.

- Zaposlene majke dobijaju po 40.000 dinara u vidu jednokratne pomoći. Obnavljamo vrtić "Sunce", uređujemo sportske terene, a slede nam i radovi na rekonstrukciji osnovnih škola "Drinka Pavlović" i "Miloje Zakić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave