I NASLEDNICI U UNIFORMI: Dobrovoljci na služenju vojnog roka u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi u Nišu

J. Ć.

17. 05. 2023. u 16:09

VOJNICI na dobrovoljnom služenju kadrovskog roka, iz generacije decembar 2022, nakon završene individualne obuke u odgovarajućim centrima, nastavili su karijeru u uniformi u niškoj kasarni "Mija Stanimirović", u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi.

И НАСЛЕДНИЦИ У УНИФОРМИ: Добровољци на служењу војног рока у Мешовитој артиљеријској бригади у Нишу

foto:J. Ć.

Posle završene prve faze perioda šestonedeljne kolektivne obuke, vojnici i jedinice uvežbavaju se za namenske zadatke prema posebnim planovima i programima koje izrađuju komande operativnog i taktičkog nivoa.

- Kod nas se ovaj poziv oduvek cenio, a ja sam vojsku zavoleo jeoš u detinjstvu i želja mi je bila da radim u nekoj od jedinica. Zato ću se, po završetku vojnog roka, prijaviti za rad u Trećem centru za obuku, koji se nalazi u Leskovcu - ističe Andija Stamenković iz Radonjice kraj grada na Veternici, koji je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju...

Slično je razmišljao i David Đurić iz sela Boljetin kod Majdanpeka.

- Otac i deda služili su vojsku, pa sam i ja odlučio da se, po ugledu na njih, odazovem najčasnijem pozivu i svojoj zemlji. Imam dosta zanimljivih utisaka tokom minulih pola godine i preporučio bih svim mladićima i devojkama da stanu u stroj nove generacije vojnika - kaže ovaj novopečeni artiljerac, nameran da posle "skidanja" započne karijeru profesionalnog vojnika.

DEO PROFESIONALNOG SASTAVA VS

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka pokazali su veliko interesovanje i motivisanost tokom realizacije obuke, a neki od njih će po završetku služenja vojnog roka sigurno i postati deo profesionalnog sastava Vojske Srbije. Osnovni zadatak procesa obuke jeste da svaki artiljerac zna šta mu je činiti u okviru tima kojem pripada i da na terenu iskaže znanje, tačnost, preciznost, pravilan rad, brzinu, snalažljivost i izdržljivost – kažu u VS.

Inače, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u sklopu obuke, stiču osnovna teorijska i praktična znanja u rukovanju haubicom od 152 milimetra "nora M 84". To oruđe je namenjeno za vatrenu podršku jedinicama kopnene vojske u izvođenju borbenih operacija - ostvarivanjem snažne, brze i precizne vatre po ciljevima na velikim daljinama.

Unapređenje i usavršavanje artiljerijskih oruđa i sistema pokazuje da se aktivno radi na osavremenjavanju ovog roda i Mešovite artiljerijske brigade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)