DOGODINE I ZONA "SEVER" OČEKUJE INVESTITORE: Počela druga faza infrastrukturnog opremanja 22 hektara u Vršcu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

20. 05. 2023. u 11:24

NOVA industrijska zona „Sever“ u Vršcu, koja će se prostirati na 22 hektara površine, biće spremna da primi prve investitore u toku 2024. godine, najavljeno je iz lokalne samouprave. Ovih dana nastavljeno je sa infrastrukturnim opremanjem te parcele na izlazu iz grada prema Zrenjaninu, za šta su Grad i Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine do sada ukupno izdvojili 331 milion dinara.

ДОГОДИНЕ И ЗОНА СЕВЕР ОЧЕКУЈЕ ИНВЕСТИТОРЕ: Почела друга фаза инфраструктурног опремања 22 хектара у Вршцу

Foto: Grad Vršac

U prvoj fazi radova, koja je bila izvedena prošle godine, izgrađen je šest kilometara dugačak dovodnik vode od grada do buduće zone. Ta investicija koštala je 89 miliona. Druga faza, koja je sada u toku, vredna je 242 miliona.

- Trenutno gradimo saobraćajnicu za teretni saobraćaj, sa pratećim pešačkim i biciklističkim stazama, koja će zonu „Sever“ povezati sa putem za Zrenjanin, kao i sa vezom budućeg auto-puta Beograd – Pančevo – Vršac – Temišvar – kaže Dejan Čebzan, član Gradskog veća za infrastrukturu. - Nakon toga ostaje da se uradi prečistač otpadnih voda, trafo-stanica, rasveta i sva prateća instalacija, tako da ćemo već sledeće godine biti spremni da primimo prve investitore.

Foto: J.J.Baljak

Dejan Čebzan, član Gradskog veća Vršca za infrastrukturu

Zona „Sever“ je strateški dobro pozicionirana. Nalazi se uz sam zrenjaninski put, koji u suprotnom smeru vodi do Vatina, najprometnijeg drumskog graničnog prelaza sa Rumunijom. Takođe, u neposrednoj blizini je i međunarodna pruga Beograd – Vršac – Temišvar, koja se sada koristi isključivo za teretni saobraćaj. Dodatni bonus biće i budući auto-put, čija je izgradnja sve izvesnija.

NAMENjENA „ČISTOJ“ INDUSTRIJI

BUDUĆA zona „Sever“ prostiraće se na 22 hektara, s tim da će moći da se proširi na čak 220 hektara. Kako je ranije najavljeno, biće namenjena isključivo „čistoj“ industriji. Oni koji budu želeli da uvedu tehnologiju koja podrazumeva velika zagađenja, moraće da ispune sve uslove zaštite životne sredine, kako bi tu uopšte mogli da posluju.

-Auto-put će biti žila kucavica našeg regiona i svakako velika prednost u privlačenju novih investitora – ističe gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Da Vršac ima pogodan ambijent za poslovanje govori i činjenica da je Tehnološki park, koji se prostire na šest hektara, za deset godina postojanja popunio sve kapacitete. Zato je i iskazana potreba da se gradi druga industrijska zona u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)