PONOVO SKUPLJE AUTOBUSKE KARTE: Treći put u poslednjih godinu dana skočila cena lokalnog javnog prevoza u Bačkoj Palanci

Z. Rajić

29. 04. 2023. u 12:30

NA izmaku aprila, za 10 odsto poskupeo je javni autobuski prevoz u opštini Bačka Palanka, a novi cenovnik primenjivaće se od 1. maja

ПОНОВО СКУПЉЕ АУТОБУСКЕ КАРТЕ: Трећи пут у последњих годину дана скочила цена локалног јавног превоза у Бачкој Паланци

foto A. Pejić

 To je treće poskupljenje karata na relacijama između pojedinih opštinskih naselja u poslednjih 12 meseci, jer su prošle godine cene skočile u maju i julu, oba puta za desetinu.

   - Odluka o korekciji cena doneta je na poslednjoj sednici Opštinskog veća, posle pozitivnog mišljenja koje je o zahtevu „Dunavprevoza“ dalo Odeljenje za privredu OU. To je u skladu sa ugovorom kojim je lokalna samouprava ovom preduzeću poverila obavljanje usluge prigradskog putničkog prevoza – predočio je zamenik predsednika Opštine Mita Lačanski.

 Direktor „Dunavprevoza“ Milenko Damjanić obrazložio je zahteve za poskupljenje povećanim troškovima preduzeća od jeseni 2021. do proleća 2023. godine.

 - Cena dizela u oktobru pretprošle godine bila je 142,6 dinara, a sad je 190, što je povećanje za 34 procenta. Zarade zaposlenih, prema Republičkom zavodu za statistiku, povećane su za 16,7 odsto. Indeks potrošačkih cena je porastao za 16,1, a auto-gume, rezervni delovi i materijal su skuplji za 50 posto – izneo je Damjanić.

  On je dodao da su poskupeli i struja, grejanje i putarina i porasle kamatne stope na kredite, što je troškove preduzeća povisilo za još 4 odsto, tako da je njihovo ukupno povećanje 30,2 procenta.

JEFTINIJE DO ŠKOLA I FAKULTETA

   Dan posle davanja saglasnosti na nove cene lokalnog javnog prevoza, iz OU je stigla informacija o regresiranim putničkim kartama za studente i učenike koji svakodnevno putuju do fakulteta i škola izvan opštine. Jeftiniji prevoz za 89 studenata ove godine obezbeđuje Pokrajinska vlada, a za 16 studenata i 597 učenika Opština.

  - S obzirom na to da su cene prevoza povećane dva puta prošle godine za po 10 posto ili ukupno 20, za održavanje nivoa usluge bilo je neophodno da se povise za još desetinu – objasnio je direktor.

  Primera radi, autobuska karta u jednom smeru, na relaciji od Bačke Palanke do Silbaša (20 km) sada košta 300 dinara, a do 48 kilometara udaljenih Pivnica 540 dinara.

  Lokalni prevoznik obezbedio je povlastice i popuste za određene kategorije putnika. Besplatan prevoz na svim linijama imaju deca do 6 godina, invalidi i pratioci slepih osoba, koje imaju popust od 75 odsto. Polovinu cene karata plaćaju deca od 6 do 8 godina, a 30 odsto penzioneri, studenti, đaci vikendom, vojnici i novinari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna