VRŠAČKI KOV POKLONIO KNJIGE ŠKOLAMA: Temelj obrazovanja svakog naroda je navika čitanja dobrih dela

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 04. 2023. u 15:23

POVODOM Svetskog dana knjige i autorskih prava, Književna opština Vršac (KOV) poklonila je izvestan broj svojih novijih izdanja bibliotekama Školskog centra „Nikola Tesla“ i Doma učenika srednjih škola u Vršcu.

ВРШАЧКИ КОВ ПОКЛОНИО КЊИГЕ ШКОЛАМА: Темељ образовања сваког народа је навика читања добрих дела

Foto: J.J.B.

Oni smatraju da je kamen temeljac obrazovanja i kulture svakog naroda navika čitanja proverenih književnih vrednosti. Zato se KOV sa punom svešću, ne jureći profit, opredelio za štampanje upravo takvih knjiga.

-Proleće i knjige su vekovima najlepša inspiracija čoveku i verovatno zato, ali i zbog drugih važnosti tog datuma, Unesko je 1995. godine 23. april odredio kao Svetski dan knjige i autorskih prava. Baš tog datuma, 1899. u Sankt Petersburgu rođen je jedan od najvećih svetskih pesnika Vladimir Nabokov, ime značajno za svet i za KOV, jer smo mi, jedini kod nas, objavljujući svih pet knjiga Nabokova pisanih na ruskom jeziku, dokazali svoje opredeljenje za vrhunske literarne vrednosti. To je razlog više da KOV slavi ovaj datum – saopštio je KOV.

Književna opština Vršac se već bipe od 50 godina, bezmalo misionarski, posvetila štampanju izuzetnih knjiga, koje se decenijama čitaju sa istim ushićenjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)