GRADONAČELNICA VRŠCA O STERIJINOM SPOMENIKU: Samovoljom pojedinaca pre 14 godina učinjena nepravda slavnom piscu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 04. 2023. u 17:27

GRADONAČELNICA Vršca Dragana Mitrović je povodom vraćanja spomenika Jovana Sterije Popovića na promenadu u Ruskom parku istakla da je pre 14 godina taj kultni vršački kip bio premešten na novoizgrađeni Pozorišni trg bez saglasnosti lokalne skupštine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva.

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ВРШЦА О СТЕРИЈИНОМ СПОМЕНИКУ: Самовољом појединаца пре 14 година учињена неправда славном писцу

Foto: J.J.Baljak

Kako je istakla, samovoljom pojedinaca, koji su mislili da su iznad zakona i države, tada je načinjena ogromna nepravda prema najznamenitijem Vrščaninu, jer je spomenik postavljen na predimenzionirani postament na neprometnom trgu, čime je narušena ideja autora spomenika da Sterija šeta među svojim sugrađanima.

- Postoje dokazi da je Sterija bio žrtva bahatosti pojedinaca, koji su sebi dali za pravo da se igraju vršačkom istorijom i imenom ovog velikana nad velikanima. Godine 2009. dato je odobrenje za projekat parternog uređenja oko Narodnog pozorišta „Sterija“ i Ruskog parka, ali ne postoji niti jedan dokument Zavoda za zaštitu spomenika kulture, niti nadležnog organa lokalne samouprave za premeštanje spomenika – istakla je Mitrovićeva.

Foto: J.J.Baljak

Sterijin spomenik dok je stajao na Pozorišnom trgu

Zbog više inicijativa građana, koji su tražili da se Sterija vrati na mesto na kom je prvobitno i bio postavljen 1981. godine, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva je još 2018. pripremio detaljne uslove njegovog povratka u Ruski park.

-Nadam se da više nikada nikome u budućnosti neće pasti na pamet da premešta ovakav spomenik i da će Sterija zauvek sa ovog mesta pozdravljati buduće generacije Vrščana – rekla je gradonačelnica.

Sterijin spomenik, koji je na inicijativu vršačkog pesnika Vaska Pope izradio ugledni vajar Jovan Soldatović, vraćen je u Ruski park pre 10 dana. U odnosu na prvobitnu postavku, kip visok 2,3 metra sada je više okrenut ka Gradskoj kući, kao da ide u susret onima koji iz tog pravca ulaze u Ruski park.

Ostalo je da se još vrate četiri zarubljene piramide, koje čine sastavni deo ovog spomenika. Na jednom od njih stoji tabla, na kojoj piše da su taj spomenikpodigli „pozorištnici Jugoslavije“, budući da su prilog za njegovu izradu davali svi glumci i pozorišni radnici iz cele Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene