RAK DOJKE NE MORA BITI FATALAN: Meštanke Budisave nadomak Novog Sada odazvale se akciji „Budi hrabra“

J. S.

22. 04. 2023. u 17:51

PREGLEDI ultrazvučnim aparatom i edukacija za pravilnu tehniku samopregleda dojki upriličena je danas u Budisavi,mesto 26 km nadomak Novog Sada, u okviru projekta „Budi hrabra“ Asocijacije za unapređenje zdravlja.Akcija se realizuje uz podršku udruženja „Žena uz ženu“ i Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

РАК ДОЈКЕ НЕ МОРА БИТИ ФАТАЛАН: Мештанке Будисаве надомак Новог Сада одазвале се акцији „Буди храбра“

Pres biro Grada NS

Akciju je podržala i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, koja je danas obišla specijalizovani kombi, gde su specijalisti medicine pregledali žene i sa njima razgovarali o ovoj bolesti.Rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u Srbiji.

- Informisanost žena o značaju  preventivnih pregleda je od izuzetnog značaja. To je jedina efikasna mera za rano otkrivanje karcinoma dojke – kazala  je Marinković Radomirović, tokom obilaska akcije „Budi hrabra“.

Pored žena iz Budisave, na pregled i edukaciju u okvir projekta pozvane su i zainteresovane žene iz Kaća i Kovilja, a predsednica gradskog parlamenta ocenila je da je akcije poput ove, koja se realizuje kroz saradnju nevladinog sektora i podršku javnih ustanova, nemerljiva u podizanju svesti žena za odazivanje na skrining i edukaciju o samopregledu dojki.

Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi ključno je za efikasno i uspešno lečenje. Zahvaljujući ranom otkrivanju, a potom i primeni adekvatne terapije, rak dojke ne mora biti fatalno oboljenje.

Projekat „Budi hrabra“ namenjen je prvenstveno ženama od 25 do 45 godina, a cilj je da se podigne svest o rasprostranjenosti ove bolesti i ukaže na važnost prevencije i ranog otkrivanja maligniteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)