JUŽNI BANAT SVE BLIŽI AUTO-PUTU: Počinje izrada prostornog plana saobraćajnice Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 04. 2023. u 09:33

POKRAJINSKA skupština usvojila je odluku o izradi prostornog plana za autoput Pančevo – Vršac – granični prelaz sa Rumunijom (Vatin), što je još jedan korak ka realizaciji tog značajnog infrastrukturnog projekta za razvoj celog južnog Banata. Iz pokrajinskog budžeta je za te namene izdvojeno 36,1 milion dinara, a rok za izradu nacrta je šest meseci.

ЈУЖНИ БАНАТ СВЕ БЛИЖИ АУТО-ПУТУ: Почиње израда просторног плана саобраћајнице Панчево-Вршац-граница са Румунијом

Foto: Ilustracija Novosti

Inicijativu za izradu prostornog plana, koji obuhvata površinu od oko 980 kvadratnih metara, pokrenuli su „Putevi Srbije“, na osnovu već izrađene prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom te deonice međunarodnog autoputa E-70. Tehničku dokumentaciju, na koju je resorno ministarstvo dalo pozitivan izveštaj, izradio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda.

Ova saobraćajnica će se nadovezati na autoputsku obilaznicu oko Beograda (Batajnica – Surčin – Ostružnica – Orlovača – Bubanj Potok – Vinča – Pančevo). Biće dugačka oko 65 kilometara i predstavljaće najkraću drumsku vezu između Srbije i Rumunije. Početak izgradnje planiran je za 2024. godinu, a procenjena vrednost projekta je oko 450 miliona evra.

I Rumuni, istovremeno, rade na izgradnji svog autoputa od graničnog prelaza Moravica do Temišvara, koji će biti dugačak 73 kilometara. Dve države su juna prošle godine potpisale sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje ta dva autoputa.

JAVNI UVID

NACRT prostornog plana će, kada bude izrađen, biti izložen na javni uvid u Vršcu, Pančevu, Kovinu, Alibunaru i Plandištu, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata